Rádiós interferencia okozta az áramszünetet

Elsötétítés a faluban: összegubancolódtak a hullámok

Sötétbe borult több lakás is karácsony éjjelén, és csak napokkal később sikerült mindent visszaállítani az eredeti rendbe. A vizsgálatok szerint egy rádióhullámú készülék "frekvenciaszökése" lehet a ludas.

2012.01.06 07:39ma.hu

Éjszakánként sötétben, és egész nap hidegben kellett tölteniük három napot egy angliai település lakóinak, miután egy vezeték nélküli, rádióhullámokkal működő szerkezet megzavarta az elektromos rendszereket és a kisváros több házát is érintő áramszünetet okozott. A lakosok képtelenek voltak a házaikon belüli rendszereket is használni, nem működtek a fűtés és melegvíz mellett a csengők, de még az autók távirányítói is felmondták a szolgálatot - adta hírül a brit Daily Telegraph című napilap.

A rádióhullámú kommunikációs rendszerek felügyeletével is foglalkozó Ofcom szóvivője elmondta, hogy az efféle jelek gyakran okoznak hasonló problémákat, bár nem nevezhetők minden probléma forrásának, de sok esetben zavarják egymást a távirányítással működő eszközök. A decemberi eset ráadásul annyira összezavarta az elektromos működést, hogy csak december 27-ére állt teljesen helyre a rendszer.

A fűtési rendszer is egyre több helyen ilyen távirányítással működik, Chris Smith 18 hónappal ezelőtt telepítette a saját otthonába. Arról azonban nem volt tudomása, hogy a közelben egy televíziós átjátszótorony működik, aminek a sugárzási erősségére az ünnepek alatt az állomás kevésbé ügyelt.

Southampton lakói már októberben jelezték, hogy néhány autó távirányítója nem működik, akkor derült ki, hogy a tévétoronyból "szivárog" a frekvencia, a kelleténél erősebb rádióhullámok zavarták meg az elektromos szerkezeteket. Egy távolabbi városban 2010 márciusában fordult elő hasonló eset, ott egy étterem távirányítású eszköze okozott némi felfordulást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.