A földrengés után

Kiterjedt áramszünet Chilében - egy transzformátor volt a ludas a sötétségért

A chilei főváros, Santiago és több nagyváros is áram nélkül maradt vasárnap este egy transzformátor okozta zárlat miatt, így sötétségbe borult Valparaíso kikötőváros és Concepción is, amelyet súlyosan érintett a legutóbbi pusztító földrengés.

2010.03.15 09:39MTI

A helyi média és szemtanúk jelentése szerint az áramszünet helyi idő szerint este kilenc óra előtt tíz perccel - közép-európai idő szerint hajnali egy óra előtt tíz perccel - következett be, s csaknem az ország egész területére kiterjedt, az északi Taital városától a tőle 3500 kilométerre délre fekvő Chiloé szigetéig.

A gondok a dél-amerikai ország legnagyobb villamoshálózatában keletkezhettek az első beszámolók szerint. Chilét február 27-én rázta meg pusztító erejű földmozgás, s azóta több nagyobb utórengést is regisztráltak, legutóbb csütörtökön. Ugyanakkor a chilei központi áramelosztó-rendszer (Sistema Interconectado Central - SIC) gondjait nem hozták összefüggésbe természeti csapással az első nyilatkozatok, s később - mint Rodrigo Hinzpenter belügyminiszter bejelentette - a szakemberek kiderítették az áramszünet igazi okát: egy 500 kilowattos transzformátor meghibásodása okozta az áramellátás összeomlását. A hatóságok néhány órán belül ígérnek fokozatos javulást, s Santiago egyes kerületeiben már néhol helyreállt az áramszolgáltatás. A meghibásodott transzformátor a Temuco városában - Santiagótól csaknem 700 kilométerre délre - található, Cahrrúa alállomáson, s a SIC tájékoztatása szerint ez a létesítmény látja el árammal a főváros körzetét.

A transzformátor hibája következtében automatikusan leállt az alállomás másik transzformátora, s ennek hatása tovább gyűrűzött, majd az egész hálózat összeomlásához vezetett. Az áramkimaradással gyakorlatilag megbénultak a vonalas és mobil telefonok is, Santiagóban leállt a metró, amelynek állomásai teljesen elnéptelenedtek.

A chilei állami rézbányászati vállalat, a Codelco vezetése bejelentette, hogy bányáiban leállította a kitermelést az áramszünet miatt. Hinzpenter belügyminiszter azzal a felhívással fordult a lakossághoz, hogy lehetőleg maradjanak otthon, ne menjenek ki az utcára, hacsak nincs különösebb indokuk, s minden elektromos készüléket kapcsoljanak le a hálózatról, mivel annak újraindítása általában túlfeszültséggel jár együtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.