Nem minden panasz tartozik a követségre

"Halló, konzulátus? Hangyák vannak a villámban!"

Évente csaknem másfél millió telefonhívást kapnak a brit konzulátusok honpolgáraiktól, akik közül sokan egyáltalán nem diplomáciai testületre tartozó problémával fordulnak hozzájuk, például hangyairtás, vagy reptéri kutyafogadás igénylésével.

2011.11.11 17:29MTI

A hangyabajjal egy olyan brit fordult konzulátushoz, akinek nyaralója van Floridában és hangyákat talált benne. Más horgászhelytippért telefonált a görög konzulnak, megint más azt kérdezte, hogy mely éttermek nincsenek tömve főszezonban. Akadt, aki Károly walesi herceg lábméretét firtatta - feltehetően ajándékozni akart neki cipőt, amire a brit trónörökös nincs igazán rászorulva, mivel brit földön - közismert, hogy a világ egyik legexkluzívabb cipőgyártójánál csináltatja lábbelijeit.

Kép: Free Digital Photos

A Sydneyben lévő brit konzulátustól azt kérdezte egy turista, hogy milyen ruhát vegyen fel nyaralására. Dubaj brit konzulját arra kérte egy brit állampolgár, hogy ugyan menne ki a reptérre fogadni a kutyáját, mert az állat gépe akkor érkezik, amikor ő nem ér rá.

A brit külügyminisztérium immár annyira megelégelte a számára oktalan telefonálásokat, hogy nyilvánosan kérte ezek mellőzését. "Nem vagyunk különleges tudakozó" - adta értésre a minisztérium csütörtökön nyilatkozatban. "Adunk ideiglenes úti okmányt, gondoskodunk kórházi ellátásról, de időjárás-előrejelzés, tolmácsolás, reptéri fogadás és egyéb lényegtelen ügy, nem a mi asztalunk" - tudatta a minisztérium, amely a telefonhívások előszűrésére már külön központot létesített az idén Malagában.

A centrum feladata nemcsak a spanyol, hanem az olasz, portugál és andorrai brit követségekre és konzulátusokra érkező kérések megrostálása értelmük alapján, hogy a korábbinál jóval kevesebb idejét rabolják el a turistáskodó britek a konzulátusok dolgozóinak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.