Csak akkor támadnak, ha a tárgyalás sikertelen

Nyugi: a piranhák inkább ugatnak, mint harapnak

Belga tudósok szerint a hírhedt húsevő halak, a piranhák nem azonnal lendülnek támadásba, előbb megpróbálják "tárgyalás" útján rendezni az ellentéteket. Eközben az emberi fül által is hallható ugató hangot adnak ki.

2011.10.19 07:29MTI

A piranha többször "ugat", mint harap - erre jutottak belga tudósok, akik a halbeszédet, avagy halhangoskodást tanulmányoznak. Eric Parmentier, a Liege-i Egyetem kutatásvezetője víz alatti mikrofonnal - más néven hidrofonnal - számos halfajta kommunikációját tanulmányozta, és úgy találta, hogy a vérszomjukról hírhedt, harapós kedvű piranhák sokszor inkább hanggal küzdenek meg egymással, nem pedig foggal.

Parmentier azt már korábban is tudta, hogy a vöröshasú piranhák hangokat hallatnak, de azt nem, hogy miért. Sok halfajta párszerzéshez vet be hangot, a piranhák azonban inkább vetélytársaik megfélemlítéséhez - állapította meg a belga kutató, miután a hangfelvétellel egyidejűleg filmet is készített egy piranháktól hemzsegő akváriumról.

Fotó: Stormchaser


Kiderült, hogy a piranha "nyelv" alapvetően három - emberi fül számára is - megkülönböztethető hangból áll. Az első ugatásszerű, ezt akkor hallatják a halak, amikor farkasszemet néznek egymással, de nem küzdenek, legalábbis még nem. A másik hang dobütésekhez hasonlít, ezt egymás üldözésekor "hangoztatják", a harmadik hang pedig lágyabb, holott éppen egymás marcangolásakor adják ki magukból.

A harcok általában élelemért folynak köztük. Idejük java részét mindazonáltal békés úszkálással töltik a piranhák - és hallgatással. A belga kutatóknak órákat kellett várniuk egy-egy "megszólalásra".

Parmentier szerint még ezek a vérszomjas halak is előbb megpróbálják "tárgyalás" révén rendezni konfliktusaikat - még ha az a tárgyalás elrettentő célzatú is -, mert kevesebb energiaveszteséggel jár, mint a fizikai összecsapás. A halbeszéd hangképzésének kulcsszerve az úszóhólyag, ezt rezegtetik másodpercenként akár 150-szer is megfeszítve és elernyesztve - adta hírül a BBC brit sajtóorgánum.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.