Egyszerűen csak óvatosak

Voltaképpen visszahúzódó és félős a piranha

A rettegett piranhák, amelyek a legenda szerint lovat és embert egyaránt csontig képesek lecsupaszítani, voltaképpen félénk halak. Erről számoltak be skót kutatók.

2010.06.14 15:36National Geographic

Félelmet és rettegetést kelt már a nevük is, azonban ezek a dél-amerikai édesvízi ragadozók a valóságban nem olyan félelmetesek. Nem azért gyűlnek ugyanis nagy rajokba, hogy együtt vadásszanak, hanem hogy saját magukat védjék meg a támadókkal szemben – vélekedtek a skóciai St. Andrews Egyetem kutatói egy konferencián a brit fővárosban. Anne Magurran, az egyetem kutatója szerint a piranhák nem agresszív gyilkosok, hanem mindenevők, amelyek halakkal, növényekkel és rovarokkal is táplálkoznak.

„Korábban azt hittük, hogy az állatok azért gyűlnek rajokba, hogy együtt vadásszanak",
- hangoztatta Magurran. Pedig inkább magukat akarják megvédeni, hiszen például az Amazonasban élő populációkat folyamatosan támadják a folyami delfinek, a kajmánok és óriási arapaimák. „A piranhák egyszerűen csak óvatosak, és a rajképzéssel akadályozzák meg, hogy megegyék őket" – védte meg a fajt Magurran.

Helder Queiroz, a brazil Mamirauá Intézet munkatársa kollégáival együtt az Amazonasban, természetes körülmények között figyelte meg a halakat. Szerintük a raj nagysága a kockázat mértékétől függ. A rizikót az ellenfél és a vízszint határozza meg. Alacsony vízállásnál a rajok nagyobbak, magas vízállásnál viszont kisebb csoportokra oszlanak, hogy könnyebben kerüljék ki a nagy rablókat.

A vízállás egy éven belül 12 métert is változhat, a csapadék mennyiségétől függően.

A raj nem mindig ugyanazokból az egyedekből áll, és a csoportnak nincs vezetője sem. Minden hal vigyáz magára és a többiekre – állítják a brazil kutatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.