2 órát élt brutális letartóztatása után

Rendőri túlkapás miatt halt meg a 25 éves fiatal?

Mindössze két órával azt követően, hogy 11 rendőr rárontott, gázsprayjel lefújták és szemtanúk szerint brutálisan megverték, meghalt egy 25 éves rögbijátékos. A halál pontos okát még vizsgálják.

2011.08.24 12:02ma.hu

Összeesett és meghalt egy amatőr rögbijátékos, mindössze két órával azután, hogy földre terítették őt a rendőrök és letartóztatták. A 25 éves Jacob Michaelre 11 egyenruhás rontott a saját otthonában és bors-sprayt fújtak az arcába, ami bár átmenetileg megvakította, mégis kirohant a házból, csak 30 méterre onnan tudták elkapni, a fűben a földre terítve.

Jacob "Jake" Michael (Fotó: Daily Mail)

A hatóságok arról nem adtak felvilágosítást, hogy mi miatt kellett letartóztatni a férfit, a családja és szomszédai pedig nem tudnak semmilyen zűrös ügyről, amibe belekeveredhetett. Csak annyit láttak, hogy az angliai Widnes városban lévő ikerház egyik felében épp a szüleivel volt, amikor hétfő délután 5 órakor váratlanul megjelent egy egész osztag, és rendbontásra való hivatkozással le akarták tartóztatni.

Amikor ő ellenállt, paprikát tartalmazó sprayt fújtak az arcába, amitől rövid időre elvesztette látását, mégis menekülni kezdett, amikor viszont az utcán utolérték és a földre teperték, már több szemtanú látta, hogy mit művelnek vele.

A 40 éves Ann Blease, aki a fiatalember szomszédságában lakik, elmondta, a Jake becenéven ismert férfi jólnevelt és udvarias gyerek volt, mindenkivel barátságosan viselkedett és boldognak tűnt. "Amennyire tudom, nem volt munkája, de a szüleivel élt és nagyon népszerű fickó volt a környéken: aki csak ismerte, mindenki jó embernek gondolta őt" - mondta el a háromgyermekes anya.

"Amit a rendőrség tett, az egyenesen felháborító. Megbilincselve, a lábát leszorítva tartották a földön, még annyi tisztesség sem volt bennük, hogy a nadrágját engedjék felhúzni neki, ami futás közben lecsúszott. 11 zsarut számoltam össze, mindannyian a hátán ültek, és csak rugdosták. Egy női tiszt is volt köztük, a többi mind férfi volt, de a nő kezdte rúgni" - számolt be a Daily Mailnek.

Fotó: Daily Mail


"Megrázó volt látni az egészet. Olyan volt, mint a rendőrségi tévécsatornán az akciójelenetek. Üldözték őt, aztán bottal ütötték a lábát és azt kiabálták neki: miért nem állsz fel, hogy méltóságod legyen? - de az ütések után nem tudott volna úgyse felállni" - folytatta a beszámolót a nő.

Aztán valamivel később átment a fiú anyjához, hogy beszéljen vele. "Fogalma sem volt, mi történt... Olyan volt, mint egy élőhalott, amikor egy órával később bekopogtam nála, és annyit mondott: "A fiam meghalt!" Nem tudom, mi zajlott a házon belül, én csak annyit láttam, ami az utcán volt, de ott keményen ütötték a már megbilincselt fiút, aki csak kiabált, hogy segítsen neki valaki, de semmi ellenállást nem tanúsított. Egyenlőtlen küzdelem volt, nem ellenkezett - nem ezt érdemelte!" - emlékezett vissza Blease.

A szomszéd szerint mintegy 15 percig tartott az egész, majd betuszkolták a rendőrautóba a férfit és elvitték. Tudomása szerint korábban soha nem keveredett bele semmibe, így mindenki értetlenül áll a történtek előtt. Aztán két órával később a fiú már halott volt, és senki nem tudja, mi vezetett idáig.

A boncolás nem tárt fel olyan fizikai sérüléseket, amelyek indokolnák a tragédiát, így most a laboratóriumi tesztek eredményét várják, hogy lehet-e köze a halálhoz a borsspraynek. "A CS spray olyan szer, ami gyulladást okoz és azonnal lezárja a szemet, nehézlégzést, orrfolyást és köhögést okoz, de hatóideje a pontos típustól függően is legfeljebb 30-45 perc lehet, miközben folyamatosan csökkennek a tünetek" - mondta el egy szakértő.

Eszerint a halált két órával később ez sem okozhatta, bár több alkalommal már aggályok merültek fel a használatával kapcsolatban, Nagy-Britanniában már számos olyan haláleset történt, amely összefüggésbe hozható ennek a spraynek a használatával. A szakember emlékeztetett arra, hogy az asztmások számára az amúgy ártalmatlan bors is halálos lehet, ha az arcukba szórják.

Egy héttel ezelőtt a 27 éves Dale Burns testépítő szintén egy rendőri akció után vesztette életét, őt egy nagyteljesítményű, 50 ezer voltos elektromos sokkolóval "lőtték meg" háromszor is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.