Több mint 120 ezres rajongótábora van

Interneten is sztár lett az eltévedt, homokevő pingvin

Június közepén egy fatális véletlen folytán Új-Zélandra keveredett egy császárpingvin, akinek napokig az életben maradása is kétséges volt. Mára világsztár lett, webkamerán követhetők a napjai.

2011.08.05 11:39ma.hu

Pillanatok alatt világsztárrá vált, és a népszerű animációs film nyomán a Happy Feet, azaz Táncoló talpak becenevet is megkapta az a császárpingvin, amely június közepén a Déli-sarkról indulva eltévedt és Új-Zéland homokos partjánál ért földet, majd ösztönének engedelmeskedve azonnal habzsolni kezdte a parti homokot. A pingvinek ugyanis a kimerítő úszás után friss hóval csillapítják szomjukat, Új-Zélandon viszont ilyenkor még nyomokban sem lelhető fel a hűs fagyott víz.

Az állatért vívott küzdelmet akkor az egész világ lélegzetvisszafojtva figyelte, miközben egy emberi orvosokkal kiegészült állatorvosi team próbálta kitisztítani az állat beleiből a lerakódott homokot. Happy Feet a műtét után felépült, ma pedig már webkamerán keresztül lehet nézni mindennapjait - 120 ezres rajongótábort tudhat magáénak. Sőt, annak ellenére, hogy pingvinhez méltóan szinte az evésen, alváson és totyogáson kívül nem sok mindent csinál, a rajongók számos közösségi oldalon vitatják meg egymással ezen tevékenységeket.

Happy Feet műtétén sokan segédkeztek (Fotó: Global Animal)


Ám a pingvin alapvetően vadon élő állat, így hamarosan eljön az a pillanat, amikor a wellingtoni állatkertből szabadon kell őt engedni. Az állat az elmúlt hetekben négy kilót hízott, a szakemberek szerint pedig készen áll a visszaútra, ám azt egyelőre még mindig nem sikerült megfejteniük, hogy hogyan keveredhetett a szerencsétlen állat 3000 kilométerre távolabb eredeti családjától.

Visszaútját és további sorsát egy hátára erősített GPS-készülék segítségével fogják nyomon követni nemcsak a kutatók, de ez is elérhető lesz a rajongók számára, egészen jövő év áprilisáig. Egy speciális, bőr alá ültetett mikrochip abban nyújt segítséget a kutatóknak, hogy tudják, mikor halad el valamely ismert déli-sarki kolónia mellett Happy Feet.

A pingvinről szóló online közvetítéseknek tehát hamarosan vége szakad, ám a wellingtoni állatkert vezetése úgy határozott, megpróbálkozik más állatok mindennapjairól is folyamatos élő közvetítést sugározni az interneten, aminek további haszna lehet, hogy talán így a pingvinhez hasonlóan a rajongóktól érkező adományok segítik majd a többi állat ellátását is.

Táncoló Talp ellátására összesen 10 ezer dollárt sikerült összegyűjteni, valamint további 8 ezerrel járultak hozzá a rajongók az összesen 30 ezer dollárba kerülő hazaúthoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.