Hó helyett homokot evett az eltévedt pingvin

Bravúros műtét: megmentették a Táncoló Talpat

Új-Zéland legjobb sebésze műtötte meg azt a császárpingvint, amely tévedésből homokot evett, miután 3200 kilométeres úszás után partra totyogott a festői Peka Peka Beachen.

2011.06.27 17:29ma.hu / MTI

A világsajtóban csak a Happy Feet (Táncoló talpak) néven emlegetett császárpingvin a Déli-sarkról tévedt Új-Zélandra. Megjelenése nagy port vert fel, mert a szigetországban 1967 óta nem járt fajtársa.

Happy Feet otthoni szokásához híven havat keresett, hogy a hosszú út után csillapítsa szomját, a parton viszont csak homokot talált. Az állat a homok jelentős részét még pénteken kiköhögte, ám a röntgen még így is nagy mennyiséget mutatott ki a gyomrában, ezért az állatorvosok a Wellingtoni Állatkert kórházába szállították. A műtéthez az ország legjobb specialistáját, az általában csak embereket operáló John Wyeth-et hívták segítségül.

Happy Feet műtétén sokan segédkeztek (Fotó: Global Animal)


A sebész endoszkópos eljárással öblítette ki a pingvin emésztőrendszerét, amelyből a homok mellett számos ágacskát távolított el - mondta Kate Baker, az állatkert szóvivője. A procedúrát több mint száz érdeklődő kísérte figyelemmel egy üvegfalon keresztül. A nagysikerű Táncoló talpak című animációs filmről elnevezett állat a hétfői operációt jól viselte, szerdán viszont még röntgennel is ellenőrzik, hogy a maradék homok természetes úton távozott-e a tengeri madár szervezetéből.

Happy Feet addig csak halpürét ehet, de már most látszik, hogy javul az állapota - magyarázta Baker.

Egyelőre még nem lehet megmondani, hogy mi lesz a pingvin sorsa. Egy darabig biztos, hogy Új-Zélandon marad, mert a vadvédők szerint korai elengedésével félő, hogy fertőzéseket hurcolna be magával az elszigetelten élő sarkköri kolóniájába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.