A hatóságokat kérdezte, törvényes-e

Bombajó kísérlet: A konyhájában akart atomot hasítani

Saját konyhájában kísérletezett atommaghasadással egy svéd férfi, és a hatóságoktól kérdezte meg, szabályos-e, ha ott tárolja a sugárzó anyagokat. A fizikusok helyett a rendőrök jelentek meg "ellenőrzésre".

2011.08.04 11:29ma.hu

Saját konyhájában kísérletezett atommaghasítással egy svéd férfi, ám nemrég saját magát buktatta le, amikor eszébe jutott, hogy talán engedélyt kellene kérnie a tevékenységéhez. Richard Handl ugyanis néhány darabka radioaktív elemet tartott a házában, ameríciummal és uránnal kísérletezett a Svédország déli részén található lakásában, ami minden szempontból teljesen átlagos felszereltségű volt.

Fotó: Wallpaper Place


Az atomkísérleteket elmondása szerint csak hobbiból csinálta, hónapok óta próbálkozott azzal, hogy egy minireaktort létesítsen az otthonában. A kísérletekről a 31 éves férfi még blogot is vezetett, amiben leírta többek közt azt a kudarcot is, amikor a tűzhelye "egy kissé" elolvadt.

Egy idő után viszont eszébe jutott, hogy nem biztos, hogy teljesen szabályos, ha otthon ilyen anyagokat tart, ezért részletes levélben kérdést intézett a svéd sugárvédelmi hatósághoz. Ők azonban válasz helyett a rendőrséget küldték a fiatal férfihez, akik a nukleáris anyagok jogosulatlan birtoklásának vádjával letartóztatták.

A rendőrség az esetet azóta sem kommentálta és nem is hajlandók nyilatkozni ezzel kapcsolatban, bár Handl jelenleg szabadlábon várja a bírósági tárgyalást. Amennyiben bűnösnek találják az ellene felhozott vádakban, akár két évre is bezárhatják.

A fiatalember elmondta, mindig is érdekelte a fizika és a kémia, és a kísérleteivel csak azt akarta bizonyítani, hogy bárki képes lehet akár a saját lakásában is atomot hasítani. Ugyanakkor hozzátette, hogy a letartóztatásakor a rendőrség nem tudott veszélyes mértékű sugárzást mérni a lakásban, de ettől függetlenül a kísérletezgetést így utólag már ő sem tartja annyira jó ötletnek.

"Mostantól ragaszkodom az elméleti kutatásokhoz" - jelentette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.