A profitól azért még messze van a makákó-fotós

Széles mosolyt tessék! - Önarcképet fotózott a majom

Előbb csak megvizsgálta, aztán elorozta a díjnyertes természetfotóstól a gépét egy makákó, végül annyira tetszett neki a masina hangja, hogy nekiállt saját magát és társait lefotózni.

2011.07.06 11:29ma.hu

Mindenki ismeri azokat a feladatokat, amelyek annyira könnyűek, hogy ahogy mondani szokás: egy idomított majom is meg tudná csinálni. Nos, örömmel jelentjük, vannak olyanok, amihez még idomítás sem kell, bár azért az vicces lenne, ha a jövő évi sajtófotó-pályázaton természetfotó kategóriában egy makákó nyerné el a fődíjat!

Az viszont biztos, hogy eddig többnyire az emberek fényképezték a majmokat, nem pedig ők saját magukat. De David Slater kénytelen volt átengedni eme előjogot a "modelleknek", pontosabban egynek, amelyik figyelmét felkeltette az objektíven visszatükröződő arcképe.

A tarajos fekete makákó előbb kikapta a fényképész kezéből a gépet, persze valamit valamiért: helyette előzékenyen átnyújtotta a banánját, de közben már a tükörképét vizsgálgatta. Aztán egyik társa ki akarta venni a kezéből a masinát, közben megnyomta a kioldógombot - a hang pedig annyira lenyűgözte a már amúgy is teljesen elvarázsolt állatot, hogy onnan kezdve bőszen kattogtatta a gépet.

"Először csak grimaszolt, a fogait széles vigyorba húzva, úgy vélem, most látta először a saját arcképét visszatükröződni" - mesélte utóbb a 46 éves díjnyertes fényképész. "Aztán pajkosan kikapta a kezemből a gépet, és teljesen olyan volt, mintha pózoltak volna a kép kedvéért, amikor kattant a gomb!"

Fotó: Telegraph


"A hang felkeltette a figyelmét, ezért folyamatosan nyomva tartotta. A többiek előbb megijedtek és elszaladtak, de kisvártatva visszaszállingóztak - egészen elképesztő látvány volt!" - lelkendezett tovább Slater.

"Több száz képet csinált, mire sikerült visszaszereznem a kamerát, bár ezek közül nem túl sok sikerült. Bár tovább maradhattam volna, hogy egy egész családi albumra való anyag összegyűljön!" - tette hozzá.

A fotóművész az indonéz Sulawesi szigetén, Gloucestershire közelében egy kis nemzeti park északi részén találkozott az egyébként barátságos makákócsapattal. Ez a faj rendkívül ritka és a kiemelten veszélyeztetett fajok közé tartozik, ezért sokan próbálják felkutatni életüket, viselkedésüket.

"Egy helyi vezetővel álltam össze, mert hallottam a majmokról és le akartam őket fotózni. Három napig sétáltunk egyhuzamban, a majmok közelében, miközben ők lassan megbarátkoztak velünk és egyáltalán nem mutattak agressziót - egyszerűen csak érdekelték őket azok a holmik, amiket magunkkal vittünk."

"Nem ismertek a csimpánzokhoz hasonló szellemi képességeikről, de nagyon kíváncsi faj. Annak ellenére, hogy valószínűleg korábban semmilyen kapcsolatuk nem volt az emberekkel, jelenlétünket nem érezték fenyegetőnek és emiatt tudtam egész nap velük tartani." - számolt be tapasztalatairól David Slater.

Fotó: Telegraph


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.