Majmok az űrben

Makákók lesznek az első marsutazók

Oroszországi űrkutatók makákókon kívánják tesztelni, hogy milyen hatással lehet az emberre a marsutazás. A makákók gyakorlott űrutazók: az elmúlt két évtizedben tizenkét állat már megismerte a világűrt.

2008.04.17 10:26National Geographic

A Fekete-tenger közelében fekvő, a főemlősökkel orvosi célú kísérleteket végző orosz kutatóintézetnek (Sochi Institute of Medical Primatology) már sok évtizedes gyakorlata van az orosz (szovjet) űrprogramokban. „A majom az emberhez hasonlóan reagál a különböző hullámhosszú sugárzásra. Ezért célszerűbb makákókon végezni a kísérleteket, mint kutyákon vagy más állatokon” – magyarázza Boris Lapin, az intézet igazgatója.

Két év vizsgálat után a legjobban ellenálló kísérleti állatokat a moszkvai Orvosbiológiai Intézetbe küldik további vizsgálatra. A legújabb tervek szerint makákókat küldenének tesztútra a Marsra is.A majmokkal végzett kutatás jövő év elején indul, a Mars-500 elnevezésű programmal egy időben. A program célja a bolygóközi utazás feltételeinek szimulálása embereken, melynek keretében az önkénteseknek 17 hónapot kell eltölteniük Moszkvában egy űrhajó-modellben. Egy valódi Mars-utazásra viszont a szakértők szerint legkorábban is csak mintegy 10 év múlva kerülhet sor. A Mars-500 program vezetője, Viktor Baranov szerint mintegy 520 nap alatt lehet a vörös bolygót megjárni.

490 nap maga az út oda-vissza, és közel 30 nap maradna a Marson való kutatómunkára. Megismétlődik Lajka esete? A majmokon végzett kísérlet során a kutatók nem csak arra kíváncsiak, hogyan hat a kozmikus sugárzás az állatokra, hanem arra is, hogy viselik a hosszú idejű súlytalansági állapotot, az elszigeteltséget valamint a speciális táplálkozást. Oroszország ma egyike azon államoknak, amely főemlősökön végez kísérletet. „Az emberiség több mint százmillió állatot áldoz fel évente az orvostudományi kutatások és a kozmetikai termékek tesztelése során. Az űrkutatásban minden bizonnyal nem egyszer fog még megismétlődni Lajka esete.

Ma már nem titok, hogy az állat többek között a stressz miatt pusztult el a fellövés után pár órával” – nyilatkozta a sajtónak a hírre reagálva Andrei Zbarsky, a WWF munkatársa. Anaida Shaginyan, a kutatóintézet munkatársa a BBC Newsnak elmondta, hogy nagyon sajnálja az állatokat, amelyek életüket vesztik a kísérletekben, de csak így érhető el, hogy később az űrhajósok számára ne váljon végzetessé a marsutazás. Az intézet egyébként tenyészprogramokat működtet, nem a természetes élőhelyükről fogják be a kísérleti állatokat.

Nem a Marsra utazó makákók lesznek az első űrutazó majmok. Az első kettő, Abrek és Bion volt, őket 1983 decemberében lőtték fel az egykori Szovjetunióból. Öt nap űrutazás után Kazahsztánban értek földet. A rehabilitáció után visszaengedték őket társaik közé.

Azóta még további tíz makákó vett részt hasonló kísérletben. 1985-ben Verny és Gordy űrutazása egy hétig tartott, két évvel később Dryoma és Yerosha már két hétig tartózkodott az űrben. Visszatérésük után Dryomát még a kubai elnöknek, Fidel Castronak is bemutatták. Később még háromszor került sor kéthetes űrutazásra: 1989-ben, 1992-ben és 1996-ban, majd pénzhiány miatt leállították a programot. Az intézet űrhajós veteránja a 16 éves Krosh.

„A majom idős kora ellenére még ma is nagyon aktív. 1992-es űrkalandja után rehabilitáción vett részt, később utódokat is nemzett. Ez is jelzi, hogy az űrrepülés nem károsította egészségét” – mondta a kutatóintézet igazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.