A majmok nem eresztik bő lére mondandójukat

A makákók 35 különböző hangjelzéssel rendelkeznek

A makákók jóval többször adnak ki rövid hangot, mint hosszút - fedezték fel brit kutatók.

2010.01.30 08:41MTI

Az emberi nyelvben is felfedezhető ez: a leggyakrabban használt szavaink, az "egy" és az "a" kimondásához sem kell sok idő. Stuart Semple, a brit Roehamptoni Egyetem kutatója szerint ez a tény segíthet többet kideríteni az emberi nyelv eredetéről. Az úgynevezett rövidség törvénye alapján minél rövidebb egy szó, annál gyakrabban használjuk, míg a hosszabbakat jóval ritkábban. "Ezáltal hatékonyabb a kommunikációnk, mert nem tart örökké, amíg a másikkal dolgokat közlünk. És ez az összes nyelvre érvényes" - magyarázta Semple.

Semple kutatótársaival egy tajvani makákófajt (Macaca cyclopsis) vizsgált meg tüzetesebben, hogy kiderítse, vajon az állatvilágban is érvényes-e a rövidség törvénye. A makákók gyakran kommunikálnak hangokkal: 35 különböző hangjelzéssel rendelkeznek, igaz, ezek pontos jelentése még magyarázatra vár. A kutatók a hangadás hossza és alkalmazásának gyakorisága közötti összefüggést elemezték. Úgy tapasztalták, hogy a legtöbbször kiadott hangok - üdvözlések, morgások, kedveskedések - igen rövidek voltak: ezek alkották a mindennapi szókincsüket.

Azok pedig, amelyek ritkán fordultak elő - például üvöltések vagy síró hangok - nagyon hosszúra nyúltak. A makákók nem csak időt és energiát takarítanak meg ezzel, de így sikerül azt is elkerülniük, hogy a ragadozók túlzottan felfigyeljenek rájuk - idézte a kutatókat a BBC (www.bbc.co.uk). Az emberek és a makákók közötti hasonlóság utalhat arra, hogy közös ősünk is alkalmazhatta a "rövidség törvényét".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.