Globális felmelegedés

Drámai látvány: szinte teljesen eltűnt a Viktória-vízesés

Aggasztó a helyzet.

2019.12.06 11:15ma.hu

A súlyos aszály miatt szinte teljesen kiszáradt a Zambia és Zimbabwe határán található Viktória-vízesés.

A Zambézi folyó nagy vízesése hatalmas népszerűségnek örvend a turisták körében, ám mostanában nem jó híreket hallani felőle. A vízesés környékét korábban vad, sűrű növényzet borította, ám most jóformán csak sziklákat és köveket látni. A vízfolyam rekord alacsony. A csend is elkeserítő: korábban kilométerekkel odébb is hallani lehetett a víz zubogását, most nem hallani szinte semmit. A helyiek már afrikai Grand Canyonként emlegetik a vízesést.

A Viktória-vízesést az Angola, Zimbabwe, Namíbia, Zambia és Mozambik területén keresztül folyó Zambézi folyam táplálja. Normál esetben a víz százméteres mélységbe alázúduló hangját háromszáz méteres párafüggöny is kiegészíti. Ez most szintén nem látható. A vízesés közvetlen környékét nemzeti parkká nyilvánították korábban, 1989 óta az UNESCO-Világörökség része.

A drámai változást előidéző aszály a globális felmelegedés számlájára írható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.