Máté a földdel tett egyenlővé mindent

Falvakat törölt el a föld színéről a hurrikán Haitin

Égető szüksége van Haitinek a nemzetközi közösség nagyszabású segítségére a Máté hurrikán által okozott károk helyreállításához.

2016.10.11 12:22MTI
hirdetés

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár arra hívta fel a figyelmet hétfőn: égető szüksége van Haitinek a nemzetközi közösség nagyszabású segítségére a Máté hurrikán által okozott károk helyreállításához.

AFP

Legalább 1,4 millió embernek azonnali segítségre van szüksége, több mint 300 oktatási intézmény megrongálódott, és számos ültetvényt, illetve élelmiszerraktárt megsemmisített a vihar - jelezte Ban újságírók előtt.

AFP

Az ENSZ a következő három hónap során 120 millió dollárt (csaknem 33 milliárd forintot) szeretne összegyűjteni a karibi térség legszegényebb országának számító Haiti részére.

AFP

"Néhány települést szinte teljesen eltörölt a föld színéről a vihar" - mondta a főtitkár. "A számok és a szükségletek növekedhetnek, ahogy az érintett térségek újra hozzáférhetővé válnak."

AFP

A haiti hatóságok legfrissebb értesülései szerint a Mátét kísérő időjárási jelenségek miatt legalább 372-en vesztették életüket a karibi országban, más összesítés szerint mintegy ezer ember halt meg a térség legszegényebb országában.

AFP

Az ENSZ gyermekjogi szervezete (UNICEF) úgy tudja, hogy 100 ezer haiti diák oktatása került veszélybe a hurrikán okozta károk miatt. Az UNICEF rögtönzött tantermekben igyekszik biztosítani az oktatás folyamatosságát.

A Saffir-Simpson ötfokú hurrikánskálán 4-es erősségű Máté október 4-én érte el Haiti partjait, központjában óránkénti 230 kilométeres sebességű széllel. Az ENSZ humanitárius tevékenységét koordináló Stephen O’Brien szerint a jelenlegi a legkomolyabb humanitárius válsághelyzet Haitin a több mint 200 ezer emberéletet követelő, pusztító erejű 2010-es földrengés óta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.