Tombol a Máté hurrikán

Óráról órára nő az áldozatok száma Haitin

Az ország távoli vidékeiről beérkező, gyorsan változó adatok összesítése alapján legalább 572 ember életét követelte a hurrikán.

2016.10.07 16:57MTI
Google/Reuters

Az újabb adatok szerint megközelíti a hatszázat a Matthew hurrikán halálos áldozatainak száma Haitin - közölte pénteken a Karib-tengeri ország polgári védelmi hatósága. A korábbi adat 478 volt.

Google/Reuters

Az ország távoli vidékeiről beérkező, gyorsan változó adatok összesítése alapján legalább 572 ember életét követelte a hurrikán. Az adatok szinte óráról órára emelkednek.

Google/Reuters

A haiti kormány a nemzetközi közösséghez fordult segítségért.

AFP

A Nemzetközi Vöröskereszt pénteken 6,9 millió dollárt (1,9 milliárd forint) kért az adományozó országoktól, hogy 50 ezer ember számára biztosíthassanak orvosi segítséget, szállást, ivóvizet és egészségügyi szolgáltatásokat Délnyugat-Haitin, ahol Máté különösen nagy pusztításokat végzett.

AFP

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint 5 millió dollárra (1,3 milliárd forintra) van szüksége a szervezetnek, hogy a haiti gyerekek azonnali szükségleteit fedezni tudják.

AFP

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) közölte: 300 ezer embernek egy hónapra elegendő élelmiszerkészlete van Haitin, és most a legjobb szakembereit telepíti a szervezet, hogy segítsenek ezt elosztani a rászorulók közt.

AFP

A miami székhelyű Nemzeti Hurrikánközpont tájékoztatása szerint a forgószél ereje valamelyest gyengült, jelenleg a 3-as kategóriába sorolható a korábbi négyes után, de még így is “rendkívül veszélyes”. A forgószél az Egyesült Államok felé tart. Négy amerikai szövetségi államban: Floridában, Georgia és Dél-Karolina egy részében, valamint Észak-Karolina teljes területén rendkívüli állapot van érvényben. A térségben emberek millióit evakuálták és mintegy háromezer légi járatot töröltek.

Rick Scott floridai kormányzó egy sajtókonferencián elmondta, hogy a szövetségi államának területén mintegy 600 ezer háztartásban szünetel az áramellátás, és további áramkimaradásokra is számítani lehet a közelgő hurrikán miatt. Emellett jelentős áradások lehetnek Jacksonville térségében – tette hozzá.

“A legrosszabb még előttünk áll” – vélekedett Scott. Szerinte még mindig lehetséges, hogy teljes erővel fog lecsapni Floridára Máté. A forgószél erőssége még mindig elérheti az óránkénti 160 kilométeres sebességet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.