Inferno

Több mint ötezer tűzoltó küzd az erdőtüzekkel Kaliforniában

A tűzveszély miatt több népszerű kempinget és pihenőhelyet zártak le a Big Sur part közelében.

2016.08.03 19:39MTI

A szárazság miatt újabb erdőtüzek keletkezhetnek Kaliforniában, illetve továbbterjedhetnek azok, amelyeket eddig nem sikerült eloltani - figyelmeztettek szerdán amerikai meteorológusok.

Idén már legalább hat ember halt meg az Egyesült Államoknak ebben a délnyugati államában az erdőtüzek miatt és több ezer hektárnyi föld perzselődött fel.

Jelenleg mintegy 5500 tűzoltó küzd a lángok ellen a kaliforniai Big Sur partszakasz közelében, amely népszerű turistacélpontnak számít.

A hatóságok szerint a térségben mintegy 17 800 hektáron égett le a növényzet és több tucat lakóház vált a lángok martalékává. A csapadékszegény időjárás és az erős, száraz légáramlás – a Santa Ana-szelek – újabb tüzeket okozhat – közölte a magánkézben lévő AccuWeather meteorológiai szolgálat.

Az erdőtüzek időszaka májusban veszi kezdetét, és egészen szeptemberig tart.

A Big Sur térségében tomboló tűz július 22-én keletkezett. Egy őrizet nélkül hagyott tábortűz okozta a Garrapata természetvédelmi területen, egy olyan vidéken, ahol korábban megtiltották a kempingezést – közölte az Egyesült Államok erdészeti szolgálata.

A tűzoltók eddig mindössze a tűz kerületének 25 százaléka körül tudtak tűzzáró vonalat húzni, vagyis megtisztítani a területet a növényzettől, hogy a lángok ne terjedjenek tovább.

A lángok elleni küzdelemben vett részt az a bulldózerkezelő is, aki a múlt héten halt meg, amikor járműve felborult. A héten ez volt a második haláleset Kaliforniában, amely az erdőtűzzel összefüggésben történt. Ezt megelőzően Los Angeles megyében holtan találtak egy embert az autójában. Júniusban négyen vesztették életüket erdőtűzben.

A tűzveszély miatt több népszerű kempinget és pihenőhelyet zártak le a Big Sur part közelében.

Szombaton újabb bozót- és erdőtűz lobbant fel Kalifornia középső részén, Fresnótól mintegy 45 kilométerre északkeletre. Több száz hektárnyi terület vált a lángok martalékává, további mintegy 400 épületet fenyeget a tűz, emiatt a terület kiürítésére is sor kerülhet. Eddig kilenc épületet, köztük négy lakóházat rongált meg a tűz, melynek 65 százalékát sikerült elfojtani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.