Hiányosan táplálkoznak, betegek lesznek

Tizenegymillió afrikai gyereket sújt éhezéssel, betegséggel az El Nino

Az aszályok és árvizek okozta élelmiszer- és vízhiány miatt a gyerekek hiányosan táplálkoznak, ami növeli az olyan halálos betegségekkel szembeni sebezhetőségüket, mint a malária, a hasmenés, a kolera és a dengue-láz.

2015.11.11 14:23MTI

Mintegy tizenegymillió kelet- és dél-afrikai gyermek szenved éhezéstől, betegségtől és vízhiánytól az elmúlt évtizedek legsúlyosabb El Ninója, a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó légköri jelenség miatt - közölte az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

Az aszályok és árvizek okozta élelmiszer- és vízhiány miatt a gyerekek hiányosan táplálkoznak, ami növeli az olyan halálos betegségekkel szembeni sebezhetőségüket, mint a malária, a hasmenés, a kolera és a dengue-láz.

"A következmények nemzedékeken át éreztethetik a hatásukat, hacsak az érintett közösségek nem kapnak támogatást" - rögzítette közleményében az UNICEF a fejlődési visszamaradásra utalva, amely a túl kevés fehérjét, vitamint és ásványi anyagot fogyasztó gyerekeket érinti.

Tanulmányok szerint a fejlődésben visszamaradt gyerekek szerény kognitív képességekkel és törékeny egészséggel rendelkeznek, rosszabbul teljesítenek az iskolában és felnőttként kevesebbet keresnek, mint a gyermekkorukban megfelelően táplált kortársaik.

A Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó El Nino Afrika számos részén, köztük Malawiban és Zimbabwében is aszályokat okoz. Etiópiában a legsúlyosabb a helyzet: a kontinens második legnépesebb országa elmúlt harminc évének legsúlyosabb szárazságát szenvedi el.

Az ENSZ szerint több mint nyolcmillió etiópiainak van szüksége élelmiszersegélyre, és ez a szám 15 millióra is növekedhet 2016 elejére.

Az UNICEF szerint mintegy 350 ezer etiópiai gyermek súlyosan alultáplált, ami azt jelenti, hogy mesterséges táplálás nélkül valószínűleg meghal. Szomáliában otthonokat és termőföldeket pusztítanak el az árvizek, és a további esőzések várhatóan növelni fogják az életmentő segélyre szorulók számát - ez jelenleg 3,2 millió főt jelent.

Az előrejelzések szerint az El Nino tovább erősödik 2016 elejéig, még több árvizet, aszályt, csendes-óceáni tájfunt és ciklont eredményezve. Az El Ninót nem a klímaváltozás okozza, de a tudósok úgy vélik, a légköri jelenség egyre intenzívebbé válik a globális felmelegedés hatására.

Az ausztrál meteorológiai hivatal szerint a mostani a valaha mért három legerősebb El Nino egyike.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.