Segít az El Nino?

Csöndesebb atlanti-óceáni hurrikánszezont jósolnak

A Csendes-óceán egyenlítői térségének ciklikusan jelentkező felmelegedése, az El Nino-jelenség idén csökkentheti a trópusi viharok és hurrikánok erősségét és számát.

2014.05.23 13:26MTI
freedigitalphotos.net/Victor Habbick

A szokásosnál csöndesebb hurrikánszezont jósolnak az Atlanti-óceán térségében amerikai meteorológusok az El Nino-jelenség miatt.

A Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) csütörtökön New Yorkban számolt be arról, hogy a Csendes-óceán egyenlítői térségének ciklikusan jelentkező felmelegedése, az El Nino-jelenség idén csökkentheti a trópusi viharok és hurrikánok erősségét és számát.

Az Atlanti-óceán korábbi évekhez viszonyítva hűvösebb felszíni hőmérséklete szintén mérsékli a hurrikánok kialakulásának valószínűségét.

A szakemberek 8-13 elnevezett trópusi viharra, valamint 3-6 hurrikánra számítanak. Az előrejelzés szerint csupán egy-két olyan nagyobb hurrikán lehet, amely óránkénti 110 kilométeresnél nagyobb sebességgel csap le.

A hurrikánok által veszélyeztetett part menti térségben élők biztonságát segíti egy új eszköz, amely időben jelzi a fenyegetést jelentő közelgő viharokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.