Megoldás?

Mit szólna, ha átlátszó napelemek lennének az ablakában üveg helyett?

Teljesen átlátszó napelempanelt alkottak Amerikában, mellyel akár az óriási felhőkarcolók üvegei is helyettesíthetők vagy kiegészíthetők lehetnek.

2015.10.25 11:14ma.hu
arch2o.com

A Michigani Állami Egyetem (MSU) ifjú titánjainak sikerült teljesen átlátszó napkoncentráló panelt alkotniuk. A kutatók eredményei nemcsak az építőipar számára kínálnak rendkívüli lehetőségeket, hiszen nem csak kütyüink, de akár még az elektromos autóink is képesek lennének a "fényevésre". Az arch2o.com cikke szerint már korábban is voltak hasonló próbálkozások, de vagy nem voltak kellően hatékonyak, vagy alkalmazásuk volt nehézkes az anyaggyengeség miatt.

A kutatócsapat kezdeti kiindulás pontja eleve az üvegszerű átláthatóság volt. Végül ebből született meg egy olyan fényáteresztő felület, amely eme tulajdonságának elvesztése nélkül képes a az állófényt szerves molekulák segítségével koncentráltan begyűjteni, amit végül speciális fotovoltaikus napelemekkel alakít át elektromossággá. Az így létrejött panel szerkezetében és minőségében is alkalmas lenne üvegfelületeink helyettesítésére, azonban további fejlesztéseket igényel, mert energiatermelő hatékonysága jelenleg mindössze 1%-os.

SolarWindow Technologies

Hasonlóan jó megoldás a SolarWindow Technologies átlátszó áramtermelő ablaka is. Ez tulajdonképpen egy ultra-vékony rétegű folyékony bevonat, mely elektromos áramot termel ablakokon és üvegfelületeken. A SolarWindow ráadásul nemcsak akkor működik, ha napsugarak érik, hanem árnyékban is képes elektromosság előállítására. A Solar Windows Technologies előzetes kalkulációja szerint teljesítménye messze felülmúlja a napelemes rendszerekét: akár 50-szer nagyobb a teljesítménye, mint a tetőre szerelhető napelemes paneleké.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.