Napelemes rendszer

Elkészült a bojti szolárpark

Elkészült a Bojt külterületén a 4 ezer vékonyfilmes napelemből álló, 499 kW névleges teljesítményű áramtermelő napelemes rendszer. Az uniós támogatással megvalósult beruházás évi 551 tonnával csökkenti hazánk szén-dioxid-kibocsájtását.

2015.08.05 17:06Havariapress

A Hajdú-Bihar megyei projekt célja, hogy napenergiával biztosítsa a térség villamos energia fogyasztásának egy hányadát. A BPYSOLAR Kft. Bojt külterületén, 2015 nyarán megvalósult szolármező, azaz áramtermelő napelemes rendszer beruházását a KEOP támogatás tette lehetővé.

A projekt összköltsége 395 millió forint, melyből a KEOP támogatás mértéke 60 százalékos. A projekt teljes elszámolható költségének 40 százaléka önrészből lett finanszírozva.

Az Európai Unió által támogatott beruházás keretében 3840 darab vékonyfilmes (amorf) napelem panel lett kihelyezve, a szolárpark teljes névleges teljesítménye 499 kW. A napenergia beruházás várhatóan 25 éven át közel 590 ezer kWh villamos energiát fog termelni évente.

A napenergiából származó villamos energiát az E-on közcélú hálózatán keresztül a KÁT rendszerben adják át, így a térség lakó- és közintézményei villamos energia ellátásának egy része hamarosan tiszta, megújuló forrásból fog származni. A vékonyfilmes napelemek körülbelül 1.8 hektárnyi területen lesznek kihelyezve Bojt külterületén.

A KEOP által támogatott napenergia projekt révén évi 551 tonnányi szén-dioxiddal (CO2 ekv.) csökken bolygónk klímájának terhelése, a jelenlegi fosszilis energiatermeléshez képest. A szolármező működése hangtalan, talaj-, víz-, valamint levegőszennyezést sem okoz.

A technika ráadásul tiszta, öntisztuló módon üzemel és az üzemelési idő alatt semmiféle hulladék keletkezésével nem kell számolni. A fosszilis energia kiváltásával a károsanyag-kibocsátás is csökken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.