"Csak egy bőröd van, és arra vigyázni kell"

Durva fotóval beszél le a szoláriumról a bőrrákos anyuka

Úgy tartják, egy kép többet mond ezer szónál. Egy 27 éves nő láttán nem is tudunk vitatkozni a kijelentéssel: lehet itt a bőrrák veszélyeiről órákig papolni, de a saját magáról megosztott fotó mindent elmond.

2015.05.13 20:00ma.hu
Fotó: Facebook

Csak úgy hemzseg az internet a különböző figyelmeztetésektől, melyek arra intenek, hogy próbáljuk meg messze elkerülni a szoláriumot, vagy legalábbis csak nagyon óvatosan, módjával használjuk, ennek ellenére mindig akadnak olyanok, akik fittyet hányva a veszélyekre lelkesen állnak vagy fekszenek a fénycsövek közé. A 27 éves Tawny Willoughby is így volt vele még kamaszkorában, középiskolásként nagyon sok időt töltött a szoláriumban, elmondása szerint hetente akár négy-öt alkalommal is beállt barnulni néhány percre, mert "gyorsan halványodott" a színe.

21 éves volt, amikor először szembesült a bőrrák ijesztő diagnózisával. Persze azt mondja, szerencsés, mert nem melanoma alakult ki nála, de öt alkalommal küzdött már meg a bazális sejt karcinómával és egyszer pikkelysejtes karcinómával, amelyek a sokkal ismertebb melanómához hasonlóan szintén a bőrrák különböző fajtái. A legutóbbi kezelés közben határozta el, hogy megosztja a képét az interneten, hátha így hatékonyabban fel tudja hívni a még egészséges emberek figyelmét a kockázatokra. A Facebookra egy olyan képet töltött fel, amelyet egy bizonyos krém használata után készített - azzal kezelte az elrákosodott bőrfelületeket. "Ha valakinek szüksége van egy kis motivációra, hogy miért ne feküdjön szoláriumba vagy a napra: tessék! Ez történik a bőrrel a rákkezeléstől" - írta a képhez.

A fotót több mint 50 ezer alkalommal osztották már meg, Willoughby pedig azt mondja, átlagosan 6-12 havonta kell újra elkezdenie a kezeléseket, ennyi időnként indít a bőrrák egy-egy újabb támadást. "Ne hagyd, hogy a szolárium megakadályozza, hogy lásd felnőni a gyerekeidet! Ez a legnagyobb félelmem" - ismerte be a nő, aki egy 2 éves kisfiú büszke anyukája. Az amerikai Bőrrák Alapítvány szakértői azt tanácsolják, hogy lehetőleg kerüljük a szoláriumokat és a különféle barnító kabinokat, napozáskor pedig legyünk fokozottan elővigyázatosak és tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket.

Ezek közé tartozik például, hogy igyekezzünk kerülni a közvetlen napsugárzást, és minden esetben használjunk széles spektrumú, az UVA és az UVB sugarakkal szemben egyaránt védő krémeket, legalább 15-ös, de annál inkább magasabb faktorszámmal. Ha a szabadban vagyunk, akkor a legjobb egy vízálló, minimum 30-as fényvédő faktorú, széles spektrumú krém. Az is fontos, hogy ezek a kencék átlagosan 2 órán keresztül biztosítanak megfelelő védelmet, ezért újra meg újra kenjék be magukat, és ha közben még úsznak is, akkor a vízből kijőve azonnal. A saját megnyugtatásukra pedig érdemes évente teljes bőrgyógyászati szűrésen részt venni, ahol felfedezhetők az esetleges rosszindulatú elváltozások.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.