Tarolni fog

Katasztrófa közeleg: Patrícia lehet az eddigi legbrutálisabb hurrikán

Péntek reggelre már elérte az ötös erősséget az amerikai National Hurricane Center (NHC) jelentése szerint a legújabb hurrikán. A szakértők azt mondják, a behemót fogószél a valaha leírt legdurvább katasztrófáját hozhatja Közép-Amerikára. Mexikó már készültségben.

2015.10.23 16:56ma.hu

Az ötös erősségű vihar több mint 200 kilométer per órás sebességgel süvít, a széllökések elérhetik a 260 km/órát is. Eddig ilyen brutális forgószerelet még nem mért az amerikai hurrikán központ, pedig az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán nagy részét is ők felügyelik. Az NHC egy "hurrikánvadász" repülőgépe által mért minimális központi nyomás (a szemben mért érték) 880 mb, ez a Saffir-Simpson Hurrikán-skála szerint azt jelenti, hogy ha szárazföldre ér, a házak és ipari üzemek jelentős része károsodik, elpusztul.

Szinte egyetlen nap alatt, csütörtökön erősödött trópusi viharból ötös fokozatú hurrikánná a szél. Ilyet a szakemberek még nem láttak, a történelemkönyvekben sem, hasonlóan intenzív volt még 1997-ben Linda, ám még ő sem volt ennyire durva. Ha Patrícia így folytatja, a bolygó legerősebb és leggonoszabb csapásává nőheti ki magát.

Bár a hurrikán kicsit akár gyengülhet is, az NHC szerint még így is túlszárnyalja majd a Haiyant. Két évvel ezelőtt (akkor még ezt a címet magáénak tudhatta) minden idők legpusztítóbb vihara csapott le a Fülöp-szigetekre, a 2013. novemberi Haiyan tájfunnak 7300 halálos vagy eltűnt áldozata volt, és több mint 4 millió azoknak a száma, akik fedél nélkül maradtak, vagy megrongálódott a házuk.

Noha a vihar a szárazföldet érve jelentősen veszít majd erejéből, még így is elegendő kakaó marad benne ahhoz, hogy pusztítást hajtson végre, Mexikó és Texas állam megszenvedi majd.

Az 1950 óta eddigi idei legerősebb El Nino által táplált Patrícia a 9. legerősebb hurrikán lesz a Csendes-óceánon idén, ami rekordnak számít.

Ez lesz egyébként idén sorban a 22. ilyen durva (4-es és 5-ös erősségű) hurrikán az északi féltekén, ami szintén rekordnak számít, ennyi nem volt még soha egy évben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.