Vízalatti hurrikán

Halálzónák az Atlanti-óceánban: amit egyetlen élőlény sem élhet túl

Az élet nélküli területet hívják az oceanográfusok halott zónának. És egyre több van belőlük ott, ahol nagyon nem kéne, hogy legyenek.

2015.05.04 16:57ma.hu
NASA Earth Observatory

Német és kanadai tengerbiológusok elsőként tapasztalták az úgynevezett "holtzónák" kialakulását az Atlanti-óceánban.
Ezeken a területeken olyannyira kevés vagy egyáltalán nincs jelen az oxigén, hogy alkalmatlanok az élőlények számára, azaz élhetetlenek.

Ilyen halott zónák a természetben önmaguktól nem léteznek, tehát kialakulásukról sajnos csak is az ember tehet. Eddig partok közelében figyelték meg, ahol a folyókból környezetszennyező anyagok mosódtak az természetes vizekbe (Egyesült Államok és Balti-tenger). Az oxigénhiányos (hipoxiás), vagy oxigénmentes (anoxiás) területet ugyanis a vízbe került nagymennyiségű szerves anyagok ( elsősorban a nitrátok) bakteriális lebontása idézi elő. Súlyos esetben ez az állapot elpusztítja a vízek növény- és állatvilágának jelentős részét. És most ilyet találtak egyenesen az óceán kellős közepén, nyílt vízen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.