Más se hiányozna!

Hatalmas aszteroida csapódik a Földbe szeptember közepén?

Rengeteg cikk és blogbejegyzés született arról, hogy egy aszteroida tart a Földünk felé, majd szeptember 15 és 28 között bekövetkezik a végzetes ütközés. Sőt, az is megvan, hogy hol.

2015.08.20 15:11ma.hu

A hírek szerint komoly veszélyben van a Föld, ugyanis szeptember második felében ütközik bolygónk egy aszteroidával, Puerto Rico környékén történik majd a becsapódás, melynek eredményeként Észak-, Közép- és Dél-Amerika is megsemmisül.

A hír futótűzként terjed az interneten, a blogokban és a közösségi hálókon is. Paul Chodas, a NASA földközeli objektumok (Near-Earth Object office) szakembere a NASA kaliforniai bolygókutató részlegénél (Jet Propulsion Laboratory, JPL) viszont leszögezte: a felreppent híreknek és találgatásoknak semmi tudományos alapja nincs. "Nem áll rendelkezésünkre semmi olyan bizonyíték, amely szerint egy aszteroida vagy bármilyen égitest becsapódna a Földbe ebben az időintervallumban."

Pánikra valóban semmi ok, a NASA földközeli objektumok után kutató programjának (Near-Earth Object Program Office) szakemberei szerint sem aszteroida, sem üstökös nem veszélyezteti bolygónkat belátható időn belül. Az összes égitest, ami a környékünkön van, az elkövetkezendő száz évben 0,01% eséllyel fog belénkszáguldani.

"Ha egy ekkora pusztításra képes kisbolygó tartana felénk, azt már biztosan észre vettük volna" - mondta Paul Chodas.

Mikor veszélyes egy égitest?

Érdekes, hogy egy égitest már akkor veszélyesnek számít ránk nézve, ha keresztezi bolygónk pályáját 7,5 millió kilométeren belül (ez a Hold-Föld távolság 19,5-szerese) és átmérője nagyobb, mint 100 méter. Ez azért van, mert ha véletlen egy ilyen száguldó kődarab mégis becsapódna, akkor soha nem látott pusztítást hozna a Földre, vagy megacunamit okozna, ha az óceánba esne.

"Súroltak" már minket aszteroidák

Egy 1000 méteres - tehát veszélyesnek számító - aszteroida haladt el a Föld mellet márciusban. A 37.000 kilométer per órás sebességgel száguldó 2014-YB35 katalógusjelű égitest 4.473.807 kilométerre közelítette meg a Földet, ami a Hold-Föld távolság 11,7-szerese. Az aszteroidát tavaly decemberben fedezték fel, és várhatóan 2033-ban tér vissza, ekkor valószínűleg 3.330.000 kilométerre merészkedik közel.

Még idén januárban siklott el mellettünk jóval közelebb a 2004-BL86. Az aszteroida 1.199.600 kilométernyire jött közel, ami 3,1 Hold-táviolságnak felel meg. Annak, hogy ilyen közel merészkedett, egy előnye volt: a kutatók alaposan szemügyre tudták venni, és nagy meglepetésükre például az is kiderült, hogy saját holdja van a mennykőnek.

A cseljabinszki aszteroida 2013. februári felrobbanása a sűrűn lakott Cseljabinszk felett 30 kilométeres magasságban olyan energiahullámokat váltott ki, ami ledöntötte az embereket a lábukról. Égése csúcspontján a tűzgolyó harmincszor fényesebb volt a Napnál, és annyi ibolyántúli sugárzást bocsátott ki, hogy az azonnali bőrégést okozott. Az explózió nagysága körülbelül 500 kilotonna TNT robbanóanyagénak felelt meg, ez pedig több mint harmincszorosa az 1945-ben Hirosimára ledobott atombomba erejének. És ennek az átmérője mindössze 19 méter volt...

20 megatonna TNT

1908-as tunguszkai eseményre, amely a legelő állatokat hamuvá égette, 30 kilométeres körzetben minden fát, körülbelül 80 milliót, gyökerestül kitépett, és a 65 kilométerre lévő Vanavara település házainak ajtajait, ablakait betörte. Vanavara település közelében 80 km sugarú körben letarolta a tajgát. A robbanás energiáját 10-20 megatonna TNT robbanási energiájával egyenértékűre becsülik, hatása felért egy Richter-skála szerint 5-ös földrengéssel.

Nagyjából minden második héten eléri Földünk atmoszféráját egy űrből jövő objektum - az aszteroidák nem is olyan ritka vendégek bolygónk légkörében, mint gondolnánk. A NASA 1994 óta rögzíti az 1-20 méter közötti átmérővel rendelkező, atmoszféránkba belépő aszteroidákat adatbázisában, melyet a minap látványos ábra formájában közzé is tettek. Az amerikai űrkutatási hivatal NEO programja szerint az elmúlt két évtizedben összesen 556 ilyen eseményre került sor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.