A svájci hegyek sötét oldala

Lassan (de biztosan) öl a földcsuszamlás

Közel két évig filmezték azt a svájci földcsuszamlást, mely elég lassan, de igen magabiztosan igyekezett lefelé a völgybe. Nézz meg hátborzongató videónkat a természet erejéről!

2015.02.12 07:00ma.hu

Általában, amikor földcsuszamlásokra gondolunk, akkor sár, homok és kő lezúdulása jut eszünkbe, egy olyan esemény, ami alig pár percig tart, de legalább annyira pusztító, mint egy hólavina. Noha ez a legtöbb ilyen típusú földtani jelenségre érvényes is, akad néhány sokkal lustább, de nem kevésbé félelmetes "játékos" is a világon.

Ezek egyike Svájcban található, Grisons kantonban, és a Val Parghera nevet kapta. A helyszínen felállított kamera 20 hónapon keresztül, 2013 májusától 2015 januárjáig készített felvételeket róla, melynek során az egyébként állónak tűnő jelenség félelmetes megállíthatatlansággal igyekszik lefelé a völgybe. Nézze csak a képekből összerakott timelapse videót!



A földcsuszamlás-videót a Geopraevent nevű cég készítette Grisons kanton megbízásából; a helyi vezetés ugyanis biztonságban akarta tudni a környéket. A Geopraevent ezért webkamerával figyelte a Val Pargherát, hogy bármikor értesíthessék a megfelelő hatóságokat, ha az veszélyeztetni kezdi a közeli vasutakat és autópályákat. A cég egyébként nem csak vizuálisan, hanem radarral és lézerrel is nyomon követte a jelenség levonulását.

Elmondásuk szerint 2013 júniusában mérték a legnagyobb tempót, ekkor átlagosan 10 centiméter per órával haladt a Val Parghera, leglassabb időszakában viszont csupán 1 centimétert tett meg egy hónap alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.