Mégis mozog!

Vas megyényi földcsuszamlás

Óriási földcsuszamlás nyomaira bukkantak: nagyobb területen indult meg a föld, mint egész Vas megye.

2014.11.20 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Google Maps

Délnyugat-Utahban dolgozó geológusok bukkantak annak a katasztrofális földcsuszamlásnak a nyomára, mely a világ két, valaha bekövetkezett legnagyobb ilyen jellegű eseményének egyike volt. A perceken keresztül zajló jelenség szerencsére jó régen, nagyjából 22 millió évvel ezelőtt következett be. A Markagunt gravitációs csúszda néven említett földcsuszamlás 3.400 négyzetkilométernél is nagyobb területen zajlott le. Összehasonlításképp: a Balaton felülete 594, Vas megye területe pedig 3336 négyzetkilométeres.

Nem új felfedezés a Markagunt-talajmozgás, ám eddig csupán egyes részeire akadtak rá, melyeket különböző eseménynek hittek. A 90 kilométer hosszú földcsuszamlás becslések szerint mintegy 2.000 köbkilométernyi(!) talajt mozgatott meg. Néhol 200 méter vastagon, így el lehet képzelni, hogy a helyszínen levő vegetáció és állatvilág mekkora eséllyel élhette túl az eseményt.

Mint említettük, a földcsuszamlásra Utah államban akadtak rá, nagyjából a ma Bryce Kanyon Nemzeti Parkként ismert terület és Beaver városa között. Az esemény óta eltelt 22 millió év azonban gondoskodott arról, hogy nehezen lehessen felismerni; legtöbbünknek fel sem tűnne, milyen környezetben járkál, puszta szemmel ennyire nehéz beazonosítani az óriási területen lezajlott eseményt.

És hogy mi volt a kiváltó oka? A felmérést végző geológusok szerint a Marysvale nevű vulkanikus mező - ami számos kisebb vulkánnak adott helyet - összeomlása indította útjára a masszív földcsuszamlást. Talán a mélyben fekvő magmakamrák függőleges felfúvódása okozhatta a jelenséget. Az olvadt kőzet felszín felé törekvésével felfelé és oldalirányba nyomhatta a vulkánok oldalát, összetörve ezzel az útjában levő kőzeteket, instabil anyagot hozva létre a felszínen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.