A boszorkányok fénye

Eláll a lélegzet: a vérhold után a Nap is vörössé vált - fotók!

Valóságossá vált, amit a történelmi krónikások évszázadokkal korábban nem kevésszer lejegyeztek: "a Nap elvörösödött..." - mindez most Reykjavíkban, 2014. október 9-én, hajnalban!

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2014.10.09 23:42ma.hu

Idén már másodjára vált a Hold vérré, a misztikus tetrád második eseménye is bekövetkezett. Sokan attól tartanak, hogy mindez a világvége eljövetelét jelzi, hiszen a ritka természeti jelenség során rövid időn belüli (2 év alatt) négy teljes holdfogyatkozás szemtanúi lehetünk. A tetrád első fogyatkozása 2014. április 14-én volt, a második október 8-án, a következő kettő pedig 2015 április 4-ére és szeptember 28-ára esik. A Hold ezeken az éjjeleken is vérré válik.

A Vérhold - Fotó: Svava Arnardót­tir

Reykjavíkban, 2014. október 9-én, hajnalban azonban a Nap vált vörössé, ami tovább fokozta a világvége hangulatot. A boszorkányok fénye tényleg nem káprázat, és nem egyszer jövendölték már meg, mint az apokalipszis egyik jelét.

Fotó: Óttar Sveins­son

Még október 8-án sodródott kéndioxiddal telített vulkáni felhő Nyugat felé és érte el Reykjavíkot, így a hajnalban ébredő izlandiak vörösben izzó Napot, azaz a boszorkányok fényét látták az égen. A mérések szerint a levegő kéndioxid koncentrációja a normál érték többszörösére emelkedett.

A következő napokban Izland déli részét éri el a kénes vulkáni gázfelhő. Ez még nem éri el az egészségre kifejezetten káros értéket, azonban különleges légköri jelenségeket okoz.

A vörösben pompázó vulkáni napfelkeltét és napnyugtát a Rayleigh-szóró mérettartományba tartozó pár mikronos méretű cseppecskék (például kénsav aeroszol) hozzák létre. A Rayleigh-szóró részecskék hatására a kék szóródik, a vörösek felerősödnek.

Ez a jelenség különösen kora hajnalban és késő napnyugta során észlelhető legjobban.

Fotó: Björg Þorkels­dót­tir

Izlandon most már több mint 1 hónapja tart szakadatlanul a látványos lávaszökőkút-kitörésekkel tartkított lávaöntés - magyarázta a jelenséget a Tűzhányó Blog. A legfrissebb hírek szerint a lávamező már 53,4 négyzetkilométer nagyságú területet fed be, térfogata nagyon közelít az 1 köbkilométeres értékhez (jelenleg 0,77 köbkilométerre becsülik) és ezzel Izland legnagyobb hasadékvulkáni kitöréseinek sorába lép (Izland történelmében eddig 4 ilyen nagyságú kitörés volt).

A vulkáni működést jelentős kéndioxid gázkiáramlás kíséri, a mérések szerint naponta 30-60 ezer tonna kéndioxid jut a levegőbe, ami jóval több, mint teljes Európa napi ipari kéndioxid kibocsátása! Az IMO folyamatosan figyeli és modellezi, hogy merre halad a kénes felhő és figyelmezteti az izlandi lakosságot a vulkáni szmogra.

A korábbi hetekben több alkalommal elérte Európát is - a szerencsére már némileg kiritkult - kénes gázfelhő, azonban mindez figyelmeztet arra, hogy hosszan tartó kitörés és szerencsétlen időjárási viszonyok között akár komolyabb problémákkal is szembe kell néznie az öreg kontinensnek.

Ideje tehát, hogy neve is legyen a kitörésnek! - írta a blogban Dr. Harangi Szabolcs. Sokan Bárdarbunga kitörésként emlegetik, pedig nem ott zajlik a kitörés, a Bárdarbunga egy különálló központi vulkán a Vatnajökull jégtakaró alatt, amelynek kalderafelszíne már több mint 25 métert süllyedt az elmúlt egy hónapban és jelenleg is naponta pattannak ki alatta erős, M>4, illetve rendszeresen M>5 földrengések. A Holuhraun kitörés név helyesen utal a helyszínre, de ott volt már egy lávaöntő működés 1797-ben (sőt egy további is volt korábban), így nem egyértelmű e név használata, hogy melyik kitörésről van szó. Thor Thordarson, neves izlandi vulkanológus elérkezettnek látta az időt, hogy bő egy hónapos, folyamatos lávaöntő tevékenység után megfelelő nevet kapjon a kitörés: javaslata Nornahraun volt, ami annyit jelent Boszorkány-láva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.