Nem fogja elhinni a választ!

Honnan került víz a Holdra?

A legközelebbi égitest nem csupán por és szikla: a Hold talajában bizony víz is található. Eddig csupán feltételezések voltak arról, honnan származik, nemrég azonban szinte biztossá vált a forrás.

2014.10.09 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA

Az 1970-es évek Apollo küldetései csontszáraz világot tártak elénk, és évtizedekig abban a hitben is éltünk, hogy a Hold vízmentes. Ám 2009-ben felfedezték, hogy a holdi talaj tartalmaz némi vizet. Először az indiai Chandrayaan-1 űrszonda fedte fel a H2O vegyület jelenlétét, majd a NASA Cassini űrszondája igazolta az észlelést. Azt viszont nem lehetett tudni, hogy honnan is származik.

Három feltételezett forrása lehetett a holdi víznek: vegyületben gazdag meteoritok, üstökös-becsapódások és napszél szerepelt a listán. Ahhoz, hogy bizonyosságot kaphassanak, a párizsi Természettörténeti Múzeum (Muséum National d'Histoire Naturelle) munkatársai, Alice Stephant és Francois Robert megmérték a 16-os és 17-es Apollo küldetések során visszahozott holdi talajminták hidrogén-deutérium arányát.

A naprendszerben levő víz többnyire csak parányi mértékben tartalmazza a nehézhidrogént, így a két izotóp pontos elemzése segített meghatározni a víz származását. A deutérium mennyiségét többnyire két tényező határozza meg - a Naptól való távolság és a kozmikus sugárzások hatása. Ez eltérő hidrogén-deutérium arányt okoz a naprendszer különböző szegleteiben.

A két francia kutató úgy találta, hogy a holdi talajban levő víz többsége a napszélből ered, legalábbis erre következtettek a Holdon levő víz hidrogén-deutérium arányából. A napszélből származó protonok holdi oxigénnel érintkezve vizet hoznak létre; szerintük a holdi H2O 85 százaléka származik ebből a forrásból. A meteoritok és az üstökösök hatása tehát csekély, az amúgy is kevés éltető vegyület mindössze 15 százalékát produkálták fénylő égi kísérőnkön.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.