Ha felnézünk az égre...

Újabb kémműhold leselkedik ránk

Feltételezhetően egy többfunkciós, a rádióforgalmat figyelő kémműholdról és titkosított adatforgalmat biztosító távközlési műholdat lőttek fölénk.

2014.09.28 15:00ma.hu

A legnagyobb teljesítményű használatban levő orosz hordozórakéta, a Proton szeptember 27-én, magyar idő szerint 22:23-kor indult a kazahsztáni Bajkonurból. Az indítási műveletet 28-án 7:26-kor lehetett sikeresnek elkönyvelni, amikor a végfokozatról levált a műhold.

A háromfokozatú rakéta tetején egy Briz-M gyorsítófokozat, valamint egy Lucs nevű, titkos célú orosz katonai műhold repült. A három fokozat mintegy 10 percen belül elvégezte munkáját. Utána 9 órán keresztül, a Briz-M többszöri begyújtásával alakították ki azt a pályát, amivel a hasznos teher elérhette a geostacionárius magasságot - írta az Űrvilág a kilövésről.

Magáról az űreszközről kevés információ látott napvilágot. A Resetnyev vállalatnál készült, valószínűleg az Ekszpressz-2000 platformra épült, s említik Olymp néven is. A Lucs névről azt tartják, hogy a dezinformáció része, hiszen ezzel az elnevezéssel orosz geostacionárius távközlési holdak repülnek, amelyek többek közt a Nemzetközi Űrállomás és a földi irányítók folyamatos kommunikációját biztosítják. Feltételezhető, hogy most egy többfunkciós, a rádióforgalmat figyelő kémműholdról és titkosított adatforgalmat biztosító távközlési holdról van szó.

A Proton rakéta, a bajkonuri start előtt. Forrás: Roszkoszmosz

A szombati start volt az első, amely a Proton május 15-ei balesetét, és az utána szokás szerint lefolytatott vizsgálatokat követte. Akkor a harmadik fokozat működésében találtak hibát, az Ekszpressz-AM4R távközlési műhold veszett el miatta.

Most, hogy újabb baj nem történt, megint felgyorsulhatnak a Proton indításai. A következő október 21-én esedékes, az orosz Ekszpressz-AM6 polgári távközlési holddal. Az amerikai-orosz ILS (International Launch Services) vegyesvállalat által szervezett kereskedelmi startok később, az év vége felé indulhatnak újra. A listán a következő a luxemburgi székhelyű SES Astra-2G jelű műsorszóró műholdja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.