Távoli pályán

Öt nap alatt négy műholdat küldtek az űrbe

Öt napon belül két misszióval négy műholdat küldött az űrbe Kína, köztük egy tudományos kísérletekre használható, úgynevezett távoli érzékelő műholdat is pályára állított.

2014.09.09 10:22MTI

Az észak-kínai Sanhszi tartománybeli Tajjüan indítóközpontból a Hosszú Menetelés-4B hordozórakéta repítette fel a távoli érzékelő Jaogan-21-et és a Tientuo-1 műholdat. A Kínai Űrtechnológiai Akadémia fejlesztette Jaogan-21-et a kínai központi televízió (CCTV) híradása szerint környezeti erőforrások fellelésére és figyelésére, a mezőgazdasági termelés várható alakulásának kiszámítására használják majd, emellett katasztrófa-elhárítási szükséghelyzeteknél is nagy segítség lehet. A csangsai Nemzeti Védelmi Technológiai Egyetem által fejlesztett Tientuo-1 egyebek között mozgó földi célpontok valós idejű követését és a képek azonnali földre küldését teszi lehetővé.

A múlt hét végén egy másik indítóközpontból, a Csiucsüenből két műholdat állítottak pályára. A Kínai Űrtudományi és Technológiai Vállalat jegyezte Csuanghszin-1-04 kommunikációs és a Csinghua Egyetemen fejlesztett Lingcsiao kísérleti kommunikációs műholdakat a Hosszú Menetelés-2D rakéta segítette a magasba.

Kína eddig 194 alkalommal hajtott végre sikeres műholdfellövést, ebből hatot idén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.