Megállíthatatlanul tör előre

Sokat esik? Élvezze, amíg lehet, jön a végzetes felmelegedés

Ki kell élvezni ezt az időjárást, amíg lehet, ugyanis ebben az évszázadban most volt utoljára ilyen jó az emberiségnek.

2014.09.02 07:00ma.hu

Élvezze, hogy átmenetileg szünetel a globális felmelegedés, mert már nem sokáig tart! Oyannyira, hogy ez volt az utolsó pauza ebben az évszázadban! Amint a hőmérséklet újra melegedni kezd, a newscientist.com cikke szerint kíméletlenül és megállíthatatlanul tör majd magasba a higanyszál az évszázad hátralévő részében, ha csak nem hagyjuk abba az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A globális felmelegedés lassulása 1997 óta tapasztalható, ami többek között a Csendes-óceánnak köszönhető, ugyanis a térségben eluralkodó erőteljes szélfúvások a hőt a vízbe vezetik. De hiába az ilyen természetes folyamatoknak, még egy tűzhányó sem tudná úgy teleprüszkölni a légteret, hogy ideiglenesen meggátolja a napfény előretörését.

Masahiro Watanabe, a japán Tokio Egyetem szakembere és kollégái szerint a természetes hőmérséklet-ingadozás az utóbbi 30 évben egyre kisebb mértékben volt hatással a bolygó melegedésére, míg az 1980-as években 50%-nyira, addig az 1990-es évekre már csak 38%-nyira, az ezredfordulóra pedig mindössze 27%-nyira befolyásolta a természetes változékonyság a mért hőmérséklet-emelkedést. Ennek ellenére az emberi tevékenység okozta melegedés évről évre egyre jobban érződik a klímán: egyre gyorsabb a melegedés.

"Ennek az lesz a következménye, hogy egyre ritkábban és egyre rövidebb ideig tartó szünetek szakítják majd meg a klímaváltozás erőteljes folyamatát" - véli a CSIRO-szakértő, Wenju Cai is, az ausztráliai Melbourne-ből.

Abba kéne hagyni

Van egy másik friss tanulmány is, ami ennél sokkal rémisztőbb. E szerint ugyanis a jelenlegi enyhébb időszak, amely éppen lecseng, hosszú ideig az utolsó ilyen átmeneti szünet volt. Matthew England és kollégái, a Sydney-ben található New South Wales Egyetemről próbálták számszerűsíteni az esélyét ennek. Sok jót nem mondhattak.

31 éghajlati modellt futtatva kimutatták, hogy ha továbbra is így élünk, ahogy, nem lesz több szünet, sőt, lassulás sem: 2030 után kifejezetten gyors felmelegedést prognosztizáltak. A szakértők szerint az üvegházhatású gázok kibocsátását jelentősen csökkenteni kéne, és akkor talán 2040-től újra lenne remény…

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.