Nincs világvége?

Eboláról nyilatkozik a Sierra Leone-i magyar cég elnöke

A TWD Investments Nyrt. egyike azon ritka magyar vállalkozásoknak, mely Sierra Leone gyémántbányáinak egy részét magáénak tudhatja. Bár az ország gazdasága az utóbbi évtizedben jelentős strukturális átalakuláson ment át és egyszámjegyűre csökkent az infláció, az Ebola vírusa igencsak beárnyékolja a vidéket...

2014.08.26 23:45ma.hu

Nemrég szerezte meg egy Sierra Leone-i gyémántbányát birtokló társaság 10%-os üzletrészét a TWD Investments Nyrt., máris újra a címlapokra kerültek. Sajnos, most az Ebola-járvány miatt, hiszen az ország is vírusfertőzött térségnek számít.

Az utóbbi időben felerősödtek azon negatív hangok és közgazdasági elemzések, melyek a nyugat-afrikai Ebola járvány gazdasági, politikai és szociológiai hatásait próbálják megjósolni.

Ennek kapcsán nyilatkozott Dámosy Zsolt, a TWD Investments Nyrt. igazgatóságának elnöke:

- Társaságunk fő piacának egyértelműen Sierra Leone-t tekinti, ahol jelenleg sajnálatos módon csak romlik az egészségügy helyzete. Stratégiai partnereink kint dolgozó kollégái napról-napra megerősítik az itthon hallott negatív híreket, úgymint a fertőzés mértékének növekedését, a halálozási arány emelkedését és az ezzel együtt járó gazdasági hatásokat, mint például az árak emelkedését. Azonban nyomban azt is hozzáteszik, hogy már katonai beavatkozással próbálják megfékezni a vírus terjedését és stratégiai partnercég telephelyén is megjelent a Paramount Chief, azaz a megyei elöljáró  - nyilatkozta Dámosy Zsolt.

- Komolyan veszik az Ebola fertőzés veszélyét, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy minden faluba eljuttatják a Vidékfejlesztési Minisztérium törvény erejű rendeletét, és annak érvényt is szereznek. Ez segíthet megelőzni a vírus további terjedését. Kulcsfontosságú kérdés, hogy a kormányzat képes legyen tájékoztatni minden lakost, mert csak így lehet a fertőzést feltartóztatni. - tette hozzá Dámosy.

Hogyan érinti Társaságukat az Ebola helyzet?
- Társaságunk üzletmenetét csak kis mértékben befolyásolja a Nyugat-Afrikában kialakult egészségügyi helyzet. Ez konkrétan annyit jelent, hogy egyelőre elhalasztottuk az augusztus közepére tervezett Freetown-i irodánk megnyitását, de ez nem befolyásolja kollégáim munkáját, mivel az elkövetkezendő három hónap munkáját Budapestről is el tudják végezni.

A járványnak mi az üzenete Ön számára?
- Sok minden mellett rávilágít arra, hogy mennyire kiszolgáltatottak az alacsony jövedelmű országok egy ilyen egészségügyi krízis esetén. Az infrastruktúra elégtelen volta, az utak hiánya, az elektromos áram ellátás akadozása, az internet kiépítetlensége miatt sokkal nagyobb erőfeszítéseket kíván a kormányzattól egy egész országot érintő probléma megoldása, mint ahogyan azt mi, Európában kezelnénk. Ugyanakkor ez megerősíti bennem a hitet, hogy jó úton haladunk, hiszen olyan ország beruházásaiban kívánunk részt venni, ahol tényleg nagy szükség van ránk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.