Képek a világűrből

Már csak ennyire zöld a Föld

Idén minden eddiginél korábban, már augusztus 19-én elérkeztünk a globális túlfogyasztás napjához. Augusztus 20-ától az év hátralévő részét már a "vörös tartományban" töltjük, azaz túlfogyasztjuk a bolygó erőforrásait.

Ennyire még zöld a Föld - Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2014.08.20 13:28ma.hu

2014-ben alig több mint 8 hónap alatt használtuk el azt az erőforrás-mennyiséget, amelynek egy évre elegendőnek kellene lennie ahhoz, hogy bolygónk a jelenlegi állapotában fennmaradhasson.

A Föld lakossága folyamatosan növekszik és ezzel párhuzamosan az energia és a természeti erőforrások felhasználása is egyre nagyobb méreteket ölt. 1961 óta az energiafelhasználás megduplázódott. Az 1970-es évek óta folyamatosan több természeti erőforrást használunk fel, mint amennyit a Föld hosszútávon képes reprodukálni. Jelenleg egy év alatt annyit, amennyit bolygónk másfélszerese lenne képes újra előállítani. A túlfogyasztást alapvetően négy dolog határozza meg: az, hogy mennyit fogyasztunk; mennyire hatékony technológiával illetve mennyire hatékony eszközöket gyártunk és használunk; a Föld népessége; és végül, hogy mekkora a természet által aktuálisan "elfoglalt" terület.

KATT a képekért!

Egy adott terület, jelen esetben az egész Föld növényekkel való borítottságának meghatározásához a NASA a vegetációs index, NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) egy dimenziómentes mérőszámot alkalmazta, amely egy adott terület vegetációs aktivitását fejezi ki. Értékét a növényzet által a közeli infravörös (NIR) és a látható vörös (RED) sugárzási tartományban visszavert intenzitások különbségének és összegének hányadosa szolgáltatja. Az adatokat pedig a 2002 óta működő amerikai földmegfigyelő műhold, a NASA egyik alacsony pályán, mintegy 826 km magasságban keringő Suomi NPP 2012-2013-as felvételei szolgáltatták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.