Föld órája 2014

Látványos elsötétülés - Sydney

A sydneyi operaház és a nevezetes kikötői híd az első híres látványosságok között borult sötétbe szombaton a Föld órája elnevezésű globális környezetvédelmi esemény keretében, amelynek idei központi helyszíne Szingapúr volt.

2014.03.29 17:50MTI

A Természetvédelmi Világalap (WWF) kezdeményezéséhez idén több mint 150 ország csatlakozott. Világszerte mintegy 7000 városban alszanak ki a fények helyi idő szerint este fél 9-től egy órára, hogy felhívják a figyelmet az energiatakarékosság fontosságára és a klímaváltozás elleni küzdelemre.

Ausztráliában, ahonnan a kezdeményezés 2007-ben elindult, idén a klímaváltozásra különösen érzékeny Nagy-korallzátony került a kampány középpontjába. Az ABC News online tudósítása szerint Canberrában a parlament épülete előtt 4000 gyertyával írták ki a "Lights out for the Reef" (Kapcsoljuk le a fényeket a zátonyért) szöveget.

A kampány keretében olyan világhírű építmények borulnak sötétségbe 60 percre, mint a New York-i Empire State Building, Párizsban az Eiffel-torony vagy Moszkvában a Kreml.

A kampány nagykövete idén Pókember volt. Sourav Roy, a WWF szóvivőjének indoklása szerint azért egy szuperhőst választottak idén a kezdeményezés arcának, mert remélik, a népszerű képregényfigura arra ösztönzi az embereket, hogy csatlakozzanak az akcióhoz.

Ennek megfelelően a globális esemény idei központjában, Szingapúrban A csodálatos Pókember 2. című film főszereplői, Andrew Garfield, Emma Stone és Jamie Foxx vezetésével kapcsolták le a fényeket. A központi eseménynek helyet adó Marina Bay több mint 60 ikonikus épületének díszkivilágítását kapcsolták ki egy órára.

Jokohamában, ahol a héten több mint száz ország kormányának képviselői és tudósok gyűltek össze, hogy megszerkesszék és jóváhagyják az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) jelentését, mintegy 40 jelentős épületben hunytak ki a fények. A Föld órájának kezdetét megelőző visszaszámlálást húsz Pókember-jelmezbe öltözött gyerek vezette. A fények lekapcsolása után egyperces néma csenddel emlékeztek a 2011-es japán földrengés és cunami áldozataira.

Londonban a Buckingham-palota, a Tower híd, a Trafalgar tér, a Szent Pál-székesegyház és a Wembley Stadion is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az Egyesült Államokban a San Franciscó-i Golden Gate híd, New Yorkban a Times Square, Seattle-ben a Space Needle is elsötétül. Las Vegasban több szálloda és kaszinó kapcsolja le káprázatos fényjátékát.

A globális eseményt azonban kritika is kísérte. Bjorn Lomborg dán politológus szerint például a kampány keveset tesz a globális felmelegedés valódi problémái ellen, és elvonja a forrásokat más ügyektől. "Ez a globális elsötétítés rossz üzenetet küld" - véli Lomborg, hozzátéve, hogy míg a világon több mint egymilliárd ember szimbolikusan lemond a nélkülözhető elektromos áramról évente egy órára, addig a fejlődő világban 1,3 milliárd ember nap mint nap elektromos áram nélkül él.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.