A Föld Órája

Lezárja egyik futópályáját a Budapest Airport

Csökkentett üzemmód (Fotó: Budapest Airport)

A Budapest Airport Zrt. szombat este egy órára lezárja egyik futópályáját és korlátozza az energiafogyasztást az utasforgalmi területeken, valamint csaknem háromszáz különálló épületben a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A környezetvédelmi akció során a reptér két futópályája közül az egyikhez tartozó összes lámpát - összesen 1622 darabot -, a teljes bevezető fénysort, a szegély- és tengelyfényeket, valamint a földetérési zóna speciális lámpáit is kikapcsolják este fél kilenc és fél tíz között - olvasható a Budapest Airport pénteki közleményében.

A másfélezernyi világítótest maximális teljesítménye meghaladja a 240 ezer Wattot, fényerejük pedig akkora, hogy húsz kilométeres távolságból is látszanak.

A Föld órájához a repülőtéren működő több másik cég is csatlakozik, így az összesen 1515 hektárnyi területen található csaknem háromszáz különböző létesítményben is egy órán keresztül csökkentett üzemmódban működik a világítástechnika. Ahol a biztonságos üzemeltetést ez nem veszélyezteti, ott nem lesz világítás.

A kezdeményezésben való részvételt a repülőtéren megforduló utasok is érzékelhetik, mert a terminálépületek és a parkolók is csökkentett világítással üzemelnek, valamint a reklámtáblák világítása is kialszik - hívják fel a figyelmet a közleményben.

Felidézik, hogy a Budapest Airport immár negyedik éve csatlakozik a Föld órája elnevezésű világméretű önkéntes környezetvédelmi akcióhoz, amelynek célja felhívni a figyelmet a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. A cég energia-megtakarítási törekvéseinek köszönhetően 2013-ban az előző évhez képest 15 százalékkal csökkent üvegházhatású-gáz kibocsátása.

A repülőteret üzemeltető cég 2007-ben hirdette meg energiaracionalizálási stratégiáját, amelyet évről-évre továbbfejleszt a repülőtér fenntartható fejlődése érdekében - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.