Megtakarítás az iparág szereplőinek is

Okos mérés: közel a jövő energiatakarékossági megoldása

Az okos mérés 2014-től lenne kiépíthető Magyarországon lehetővé téve a fogyasztó számára azt, hogy a legolcsóbb energiát a leghatékonyabban használja fel, ugyanakkor megtakarítást hozva az iparág szereplőinek is

2010.08.01 09:37MTI

Ekképp vélik a Force Motrice Zrt. és az A.T. Kearney Ges. m.b.H. közösen készített tanulmányának szerzői.

A tanulmány a Magyar Energia Hivatal és a Világbank megbízásából készült azért, hogy megvizsgálja az okos mérés magyarországi bevezetésének lehetőségeit és feltételeit, ehhez javasoljon szükséges jogszabályi változtatásokat, tegyen javaslatot a bevezetés módjára és ütemezésére. Elvárás volt az is, hogy a szélesebb körben is alkalmazható, nem kifejezetten Magyarországra vonatkozó eredményeket is dolgozza fel a Világbank számára.

Az okos mérők lehetővé teszik azt, hogy a fogyasztók a jelenleginél sokkal pontosabb és gyakoribb információt kapjanak energiafogyasztásuk alakulásáról. Segítségével lehetővé válik, hogy az energia felhasználására vonatkozó adatokat összegyűjtsék, és energia fogyasztó készülékeiket úgy üzemeltessék, hogy azok a legtakarékosabban a legolcsóbb energiát használják fel. Ezek a mérőkészülékek kétirányú adatkommunikációra képesek, lehetőséget adnak a távszabályozásra, rendelkeznek táv-ki- és bekapcsolási funkcióval, a fogyasztásmérséklés lehetőségével meghatározott költségmaximumok figyelembevételével.

Az okos mérők képesek többek között a tarifák és tarifaidőszakok folyamatos figyelemmel kísérésére, elősegítve ezzel azt, hogy a háztartási eszközöket akkor üzemeltessék, amikor a legkedvezőbb áron áll rendelkezésre az energia. Az okos méréshez megfelelő technológiának kell kapcsolódnia a hálózatban és a háztartásban egyaránt. Közérthetően szólva a háztartásban olyan energiát felhasználó berendezésekre van szükség, amelyek "értenek" az okos mérő "szavából".

A tanulmány az okos mérési rendszerek üzemeltetésére a közüzemi szolgáltatóktól, tehát áram- gáz- és távhő-szolgáltatóktól független úgynevezett területi okos mérési adatgyűjtő és szolgáltató vállalatok alapítását és versenyeztetését tartaná jónak az energia hatóság felügyelete alatt.

Az okos mérés jelentős beruházási és működési költségei miatt a tanulmánykészítők véleménye szerint csak olyan modellt érdemes bevezetni, amely előnyt biztosít az egyes különálló közművek összehangolására, azaz "többközműves" megoldást jelent, a kialakított mérési rendszer egyszerre nyomon követi a villamos energia, a gáz- és esetleg a vízfogyasztás vagy akár a távhővel ellátott háztartások hőfogyasztását is.

A tanulmánykészítők számítása szerint, a bevezetés nemzetgazdasági szinten mintegy 100 milliárd forint hasznot hozna, mivel a várható energia-megtakarítás révén a háztartások mintegy 115 milliárd forintot nyernének vele, míg a környezeti haszon értéke meghaladná az 50 milliárd forintot. Így a rendszer kiépítése még akkor is indokolt, ha az energiatermelők és szolgáltatók számára az okos mérés nem járna jelentős közvetlen anyagi előnyökkel.

Az ágazatban a jelenlegi évi 74 milliárd forint áramhálózati veszteség 20 százalékkal, az évi 15,5 milliárd forintot kitevő gázhálózati veszteség akár 40 százalékkal lenne csökkenthető az okos mérők elterjesztésével. Az

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.