Sárvulkán

Itt a bizonyíték: a pakisztáni földrengésből alien-sziget lett

A NASA megfigyelő-műholdat küldött a szeptember végi, 7,8-as erősségű pakisztáni földrengés epicentruma fölé, hogy megnézzék mi a helyzet.

2013.09.27 22:15ma.hu

Most már felvétel is bizonyítja, hogy egy új sziget született a heves pakisztáni földrengés eredményeként.

A sziget valójában egy "sárvulkán", azaz a földrengés során a metángáz nyomása által a felszínre kinyomott üledékhegy. A kis sziget tehát nem szilárd szerkezetű, hanem szikladarabokkal kevert sártömeg, amely a tektonikus lemezek találkozásakor kiemelkedő sziklás képződményektől eltérően idővel majd szétmorzsolódik. A metán jelenlétét a Pakisztáni Óceánkutató Intézet helyszínre siető kutatói is megerősítették, ugyanis erős gázkoncentrációt észleltek.

NASA EO-1 - A baloldai felvétel még áprilisban készült.

A 7,7-es erősségű földmozgás kedden Beludzsisztán tartományt rázta meg, és több mint háromszáz ember halálát okozta. A földrengés után Gvádar lakosai a parttól néhány száz méterre húsz méter magas, mintegy negyven méter hosszú és körülbelül száz méter széles hegyet láttak kiemelkedni a tengerből. Megdöbbent halászok is megközelítették kedden a különös tengeri jelenséget, amelynek a helyi amatőr fotósok is csodájára járnak.

Felülről így néz ki a sziget és a partvidék - akár az alienek


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.