A vallás miatt támadtak

Egyre több a vallási indíttatású merénylet Pakisztánban

A pakisztáni keresztény közösség történetének legsúlyosabb terrorista cselekménynek bizonyult a pesavari keresztény templomban elkövetett vasárnapi támadás, és ráadásul ez volt az első alkalom, hogy egy fegyveres csoport közvetlenül támadt erre a vallási közösségre.

2013.09.25 20:18MTI
MTI

Veszélyes új szereplő jelent meg Pakisztán szélsőséges fegyveres csoportjai között: a Dzsundallah nevű szunnita szervezet, amely eddig főként a rivális muzulmán csoportok közül választotta ki célpontjait, ezúttal két öngyilkos merénylőt küldött egy keresztény templomba. Az akció legkevesebb 85 ember életét oltotta ki.

Pakisztán keresztény közösségét a mindennapi életben számos területen sújtja megkülönböztetés, és az ország legszegényebb csoportjai között tartják őket számon. Miközben a közösséget korábban is érték atrocitások, azok többnyire radikális iszlamisták keresztények lakta környékek ellen elkövetett, szervezetlen támadásai voltak.

"Nem elég a merényletet csupán rutinszerűen elítélni" - közölte a pakisztáni belügyminiszter hétfőn. A három hónapja felállított kormányzat ennek ellenére bizonytalan azzal kapcsolatban, hogyan állítsa meg a fegyveres csoportok terjedését. A pakisztáni hadsereg egy tisztségviselője elmondta, a kormányzat iránymutatását várják a terrorellenes háborúban arra vonatkozóan, hogy inkább erőt vagy enyhébb eszközöket alkalmazzanak.

A többnyire szunnita muszlimok lakta, 180 milliós dél-ázsiai országban az új fejlemény a lakosság mindössze öt százalékát kitevő, nem muzulmán vallású csoportok elleni vérengzés új hullámával fenyeget.

Az ország északnyugati részén fekvő Pesavarban elkövetett vasárnapi merényletet a Dzsundallah (arabul: Isten hadserege) nevű szunnita lázadócsoport vállalta magára. A szervezet közölte: azért támadtak a keresztényekre, hogy megbosszulják az Egyesült Államok által bevetett pilóta nélküli repülőgépek támadásainak muzulmán áldozatait. Az amerikai drónok csapásait a fegyveresek az iszlám ellen folytatott "keresztény hadjáratként" értelmezik.

A szunnita muzulmánok szélsőséges csoportjai az utóbbi időben egyre gyakrabban követnek el merényleteket az általuk eretneknek tartott szúfik és síiták ellen, s elemzők szerint most a keresztények is felkerültek a célpontok közé.

Az egymással laza kapcsolatban álló, független fegyveres szervezetek hálózata átszövi a dél-ázsiai országot, és ez a jelenség hatalmas problémát jelent az új pakisztáni kormánynak.

A Dzsundallah nevű csoport Pakisztán törzsi területein működik három éve, ahol mintegy 150 szélsőséges fegyveres szervezet található. Júniusban felelősséget vállalt 11 hegymászó - köztük orosz, kínai és ukrán személyek - meggyilkolásáért, és egy, a déli Szindh tartományban található titkosszolgálati épület elleni merényletért. Amir Rana, fegyveres csoportokkal foglalkozó pakisztáni kutató szerint a Dzsundallah a pakisztáni tálib szervezetek sejtje, amely az utóbbi időben vált veszélyes egységgé.

A pakisztáni fegyveres csoportok csupán homályosan feltérképezhető hálózatában mindenesetre három Dzsundallah nevű csoport is található. Az egyiket többnyire iráni szunniták alkotják, a délnyugati Beludzsisztán tartományban működik, és a síiták által vezetett iráni kormányzatot próbálja megdönteni. A másik Karacsiban tevékenykedik, a hadsereg tisztségviselői ellen követett el merényleteket, míg a harmadik szervezet volt az, amelyik a keresztények elleni merényletet magára vállalta. Miközben mindhárom szervezet kifejezetten síitaellenes, az elemzők szerint mindhárom egymástól függetlenül működik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.