Kubai pluralizmus

Levél Raúl Castronak: szabadságot a vallásnak és az egyházaknak!

Politikai reformokat kért a kormánytól a kubai katolikus püspöki kar egy hétfőn nyilvánosságra hozott nyílt levélben.

2013.09.16 21:17MTI

A sajtónak is bemutatott nyilatkozatban a püspöki konferencia hangsúlyozta, hogy "a jobb jövőbe vetett remény magába foglalja az új politikai rendet is". "Ahogy az már megtörtént a gazdaság területén, elengedhetetlennek tartjuk a politika aktualizálását is" - fogalmaztak az egyházi vezetők. A kommunista rendszer aktualizálása kifejezésen a Raúl Castro elnök által bevezetett gazdasági reformokat értik Kubában. "Kuba arra hivatott, hogy pluralista társadalom legyen...

Joga kell lennie a sokszínűségre a gondolkodásban, az alkotásban és az igazság keresésében" - írta a Dionisio Garcia Santiago de Cuba-i püspök vezette testület. Mint a hírügynökségek megjegyzik, a nyilatkozat messze a legerőteljesebb hangvételű katolikus egyházi dokumentum, amelyet kibocsátottak azóta, hogy Jaime Ortega kubai bíboros érsek 2010-ben párbeszédet kezdett a kormányzattal, és elérte 115 politikai fogoly szabadon engedését.

Raúl Castro, aki 2008-ban vette át az ország vezetését, jelentős reformokat kezdeményezett a gazdaságban, de az egypártrendszer érintetlen maradt. A levelet a sajtónak bemutató egyházi szóvivő hangsúlyozta is, hogy "rövid távon kissé utópisztikus lenne (szabad) választásokat elképzelni, de meg kell hallgatni azoknak a szavát is, akik nem kötődnek egy politikai vonalhoz vagy a szigorú hivatalos orientációhoz".

A levelet fel fogják olvasni az összes kubai katolikus templomban. Egyházi források szerint az egyház közben tárgyal a kormánnyal az elkobzott tulajdon visszaadásáról, új templomok építéséről és katolikus iskolák megnyitásáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.