Néhány hete volt hasonló

Ismét nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot

Több utórengés is követte. Az első jelentések szerint a földmozgás - amely helyi idő szerint 14 óra után történt - Wellingtonban pánikot okozott. Számos lakos az utcákra rohant, hogy menedéket keressen.

2013.08.16 07:40MTI
Forrás: youtube.com

Nagy erejű földrengés rázta meg közép-európai idő szerint péntek kora reggel Új-Zélandot.

Az amerikai geofizikai intézet (USGS) adatai alapján a rengés a Richter skála szerint 6,8-as, az új-zélandi intézet szerint 6,2-es erejű volt.

Áldozatokról, illetve anyagi kárról nem érkezett jelentés. Szökőár-riadót a hatóságok nem rendeltek el.

A földrengés epicentruma az 500 ezer lakosú fővárostól 75 kilométerre délnyugatra, mintegy 10 kilométerre a földfelszín alatt volt. A földmozgást több utórengés követte.

Az első jelentések szerint a földmozgás - amely helyi idő szerint 14 óra után történt - Wellingtonban pánikot okozott. Számos lakos az utcákra rohant, hogy menedéket keressen.

A légi és a vasúti közlekedést felfüggesztették és a hatóságok hozzákezdtek a kifutópályák, valamint a vágányok ellenőrzéséhez. Új-Zéland északi részén jelentős kiterjedésű áramszünet keletkezett.

Néhány héttel ezelőtt hasonló erejű földrengés rázta meg a fővárost és környékét.

A rendőrség közlése szerint senki sem sérült meg.

A Déli-sziget északi részén lezártak egy gyorsforgalmi utat, mert kőtörmelék omlott az úttestre. A nem egészen 400 ezer lakosú Wellingtonban sok épületet kiürítettek, több ezer ember álldogált az utcán.

Rövid időre leállt a vasúti közlekedés, a repülőtéren vizsgálják, a kifutópályák épek maradtak-e.

Az illetékes új-zélandi szervek legfrissebb értékelése szerint a földmozgás 6,6-es erősségű volt. Az amerikai földtani intézet 6,8-es erősséget mért. Az epicentrum 75 kilométerre délnyugatra volt Wellingtontól és mindössze 8 ezer méter mélyen, vagyis súlyos károkat is okozhatott volna, ha közelebb lett volna sűrűn lakott területhez.

2011 februárjában 181 ember vesztette életét egy 6,3-es erősségű földrengésben szintén a Déli-szigeten, Christchurch városában. Ez volt az elmúlt 80 évben a legtöbb halálos áldozatot követelő földrengés Új-Zélandon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.