Szökőárról egyelőre nem kell tartani

6-os erősségű földrengés rázta meg Fukusimát

Újabb földrengés rázta meg Japán ugyanazon részét, amit még 2011-ben tarolt le egy cunami.

2013.08.04 20:51ma.hu

Tenger alatti földrengés, úgynevezett tengerrengés rázta meg Japán északkeleti részét, ahol 2011-ben egy brutális szökőár pusztított. Egyelőre nincs hír sérülésekről, még Fukusimából sem.

A 6-os erősségű rázkódás Mijagi kormányzóságot sújtotta vasárnap. Az epicentrum a tengerfenék alatt 50 kilométerre tehető, a Japán Meteorológiai Ügynökség nem adott ki cunami riadót.

Több utat és vasútvonalat lezártak, biztonsági ellenőrzés céljából - tudósította a NHK TV.

A földmozgás hozzávetőlegesen ugyanott pattant ki, ahol 2011 márciusában a 9-es erejű rengés. Ez utóbbi olyan hatalmas cunamit idézett elő, ami a fukusimai atomerőmű többszöri összeomlásához vezetett. A természeti katasztrófa során 15 ezer ember halt meg, 3.200-an pedig eltűntek.

Szerencsére, a fukusimai reaktorok most nem sérültek – jelentette a működésért felelős vállalat, a Tokyo Electric Power Co. (TEPCO). A Mijagi prefektúra másik atomerőműve, az Onagawa szintén nem jelentett károkat vagy sérülést.

Több mint két évvel a nukleáris baleset után a Fukusima prefektúra nagy részén jelentősen csökkent ugyan a radioaktivitás, de nagy területek továbbra is erősen sugárszennyezettek, és a japán hatóságok becslése szerint több mint 54 ezer ember legkorábban négy év múlva térhet vissza otthonába. Jelenleg is nagy erőkkel folyik a terület sugármentesítése.

A 2011. március 11-ei földrengésben és szökőárban súlyos károk keletkeztek a Fukusima-1 atomerőműben, három reaktormag megolvadt, és hasadóanyagok kerültek a légkörbe. Az erőmű környékéről 80 ezer embert telepítették ki. Azóta elvégezték a reaktorok úgynevezett "hidegleállítását", és idén megkezdik az elhasználódott fűtőrudak kiemelését a hűtőmedencékből. A megolvadt reaktormagokat legkorábban kilenc év múlva távolítják el, a megrongálódott erőmű teljes leszerelése pedig szakértők becslése szerint legalább negyven évet vesz igénybe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.