Előbb-utóbb vége lesz...

Tízezerszer gyorsabb az evolúciónál a globális felmelegedés

Egymillió év alatt mindössze egyetlen fok globális hőmérséklet-változást tudunk genetikailag feldolgozni. Az evolúció nem képes lépést tartani a klímaváltozással - állítják a kutatók.

2013.07.20 09:59ma.hu

John Wiens, az Arizona Egyetem ökológia és evolúciós biológia professzora elmondta, hogy a gerinceseknek az evolúciós fejlődésüket mintegy tízezerszeresére kellene felgyorsítaniuk, hogy utolérjék a globális felmelegedés sebességét.

Wiens és csapata 540 állatfajt vizsgált meg, kétéltűeket, madarakat, hüllőket és emlősöket, hogy megállapítsák miképpen alkalmazkodtak a múltban a klímaváltozáshoz. Megállapították, hogy a fajok egymillió év alatt mindössze egy fokos globális hőmérsékletváltozást képesek kibírni.

Robert Holt, a Florida Egyetem evolúciós biológusa szerint, egy állatfaj evolúciós sebessége nagyban függ a faj genetikai eszközkészletének nagyságától illetve attól, mennyire rugalmasan képesek új képességeket kifejleszteni. Holt szerint: még ha egyes fajoknak meg is van a megfelelő méretű genetikai eltérése, az nem biztos, hogy elég lesz. Véleménye szerint a populációs csökkenés olyan magas lehet, hogy elkerülhetetlen a fajkihalás. Hozzátette, ez leginkább azokra a fajokra vonatkozik, amelyeknek eleve kicsi az egyedszáma. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.