Globális felmelegedés?

Fontos talajjavító mikrobákat űzhet el a felmelegedés Amerikában

Egy ciánbaktérium akár ötven év alatt eltűnhet az arizonai sivatag talajából a globális felmelegedés következtében - állítja egy amerikai tanulmány.

2013.06.29 05:30MTI
Jelenleg 50 fokos meleg bénítja az USA egy részét...

Nemcsak az állatokat és a növényeket, hanem a legkisebb élőlényeket, a baktériumokat is elűzheti megszokott élőhelyükről a klímaváltozás. Amerikai kutatók első alkalommal fedeztek fel összefüggést a hőmérséklet és a talaj fontos mikrobáinak szaporodása között - írja a Science tudományos szaklapban megjelent tanulmány.

Az Arizona Állami Egyetem tudósai arra az eredményre jutottak, hogy alig ötven év leforgása alatt a melegedés elűzhet egy fontos ciánbaktériumot, és nem tudni, a talaj termékenységét és erózióját hogyan befolyásolja majd ez a hiány.

Két elterjedt ciánbaktérium előfordulását vizsgálták a kutatók az Egyesült Államok sivatagaiból vett talajminták alapján. Mindkét mikroorganizmus a növényi anyagcserében, a fotoszintézisben játszik fontos szerepet. Egyikük a melegebb, a másik inkább a hűvösebb sivatagokban fordult elő gyakrabban.

A baktériumokról gyűjtött adatok és a klímamodellek összevetése után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a melegebb környezetben élő baktériumok kiszorítják a hidegkedvelő fajtát, és mindehhez fél évszázad elegendő lehet.

A kiszáradt vidékeken mindkét ciánbaktérium döntő fontosságú szerepet játszik a termőtalaj kialakításában. Azt nem tudják a kutatók, milyen hatásai lehetnek az egyik baktérium hiányának.

Az eredmények nem csak a száraz területek baktériumvilága szempontjából tanulságosak. "Kutatásaink túlmutatnak a sivatagi ökológia alakulásán, mert megmutatták, a Föld klímájának változása befolyásolja a mikrobák területi eloszlását is" - magyarázta Ferran García-Pichel, a kutatócsoport vezetője.

A tudósok arra hívták fel a figyelmet, a globális felmelegedés kutatásának a mikrobák tanulmányozását is magába kell foglalnia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.