Mennyit ér az életed?

Megölik a rákbetegeket a gyógyszergyártók?

Csillagászati áraikkal gyakorlatilag halálra ítélik a rákbetegeket a gyógyszergyárak - állítja nemzetközi rákszakértők egy befolyásos csoportja.

2013.05.01 15:14Konrád - ma.hu

Több mint 100 vezető rákkutató azzal vádolja a globális gyógyszeripart: ugyanúgy  “nyerészkednek” a rákbetegeken, mint azok a lelketlen élelmiszergyártók, akik katasztrófák után az egekbe emelik az alapvető élelmiszerek árait.

A Blood magazinban megjelent cikk szerzői valamennyien vérrák-szakértők. Az ilyen típusú rákbetegségek - mint a leukémia - hagyományosan jól reagálnak a gyógyszeres kezelésre. A szakértők azt szeretnék, ha mindenki megértené: ők maguk tisztában vannak azzal, hogy a gyógyszergyártók profitot akarnak termelni, de ennek a profitnak összeegyeztethetőnek kell lennie a befektetett pénzzel, és nem használhatják ki a halálos betegséggel harcoló embereket.

“Mi határozza meg a morálisan még elfogadható, “igazságos árat” egy rákgyógyszerért? Egy ésszerű gyógyszerár képes lenne egészséges profitot termelni, ugyanakkor a gyártók nem “nyerészkednének” - áll a cikkben.

Kezelésen vesz részt egy rákbeteg.

Példaként hozzák fel az egyik, 2001-ben forgalomba került - a betegek várható élettartamát és életkörülményét hatásosan javító - gyógyszert, aminek eredeti, több mint hatmillió forintos ára az Egyesült Államokban mára közel 20 millió forintnak megfelelő dollárra nőtt. Ugyanakkor a kutatás és a fejlesztés költsége két év alatt megtérült, mivel a kezdeti áron kínált gyógyszer eladásaiból évente több mint 900 millió dollárt (közel 200 milliárd forint) kaszáltak. 2012-ben viszont már 4,7 milliárd dollár profitot termeltek.

Ken Campbell, a brit Beating Blood Cancers alapítványtól felhívja a figyelmet a gyártók azon gyakorlatára, hogy megpróbálnak minél több pénzt kisajtolni a betegekből, mielőtt a gyógyszer szabadalmi jogai lejárnának, és bárki szabadon gyárthatná.

A Novartis gyógyszergyártó kiadott közleményében az általuk elvégzett munka fontosságára hívta fel a figyelmet, de Campbell szerint egyszerűen félresöpörték a valódi kérdést. "Az előnyökről beszélnek csak. De semmit nem mondanak az árképzési modelljükről és az áraikról".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.