Daganat

A rák évente 120 milliárd euróba kerül Európának

Évente 120 milliárd euróba kerül a rák elleni harc Európának; az összegnek csak az egyharmadát fordítják orvosi kezelésre, a többi gazdasági vonatkozású kiadást jelent.

2012.09.28 20:44MTI

A legtöbbet Németországban költik a rákra - derült ki egy tanulmányból, amelyet pénteken az Európai Rákkonferencián ismertettek Bécsben.

A becsült 120 milliárd 36 százalékát teszik ki a kezelési költségek: ez több mint 85 millió kórházban töltött napot jelent a számítások szerint. Az idő előtti halálozás miatti gazdasági bevételkiesés szintén 36 százalékot tesz ki. A 120 milliárd nyolc százaléka a betegség miatti fizetéskiesés, a fennmaradó 20 százalék pedig a kifizetetlen ápolásra megy el.

A rák az egészségügyi rendszer mellett óriási terhet ró a gazdaság egyéb területeire is - mutatott rá Ramon Luengo-Fernandez, az Oxfordi Egyetem egészségügyi-közgazdasági központjának munkatársa, a kutatás vezetője.

A teljes lakosságot tekintve, egy főre számítva Németországban költik a legtöbbet - 165 eurót - a rák elleni harcra az Európai Unió tagállamai közül. Litvániában például csak 32 euró ez az összeg. A tanulmány szerint az észak- és közép-európai országok fordítják a legtöbbet a rákkezelésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.