Nyugdíjba megy

Kihúzták a hurrikán-listáról Sandy-t

Miután tavaly letarolta az amerikai keleti partot, a Meteorológiai Világszervezet hurrikánbizottsága kivette a Sandy nevet a lehetséges viharelnevezések listájából.

Így lett szellemváros New Yorkból >>> képgaléria

2013.04.12 11:36Konrád - ma.hu

Sandy volt a valaha feljegyzett legnagyobb atlanti hurrikán, legalábbis az USA meteorológiai szolgálata szerint. A vihar hatalmas pusztítást hajtott végre a karibi térségben, a közép-atlanti régióban és az Egyesült Államok északkelti részén, több mint 20 milliárd dolláros kárt okozva.

A világszervezet hat – évente cserélődő - csoportba szedte a viharoknak adható neveket, a tavalyi lista legközelebb 2018-ban lesz aktuális, amikor a Sandy helyett már a Sara-át használják majd. Amennyiben egy vihar olyan halálos, vagy akkora pusztítást végez, hogy a név további használata zavaró lenne vagy érzéketlennek tűnne, a hurrikán-bizottság - aminek tagjai között ott vannak az amerikai hurrikánközpont szakemberei is – nyugdíjba küldi a nevet.

A szervezet szerint 1954-óta a Sandy a 77. név, amit kivesznek a listából. Az utóbbi években több nevet is nyugdíjba küldtek, olyanokat, amikre például Florida lakói jól emlékeznek. Íme a lista:

2003: Fabian, Isabel, Juan
2004: Charley, Frances, Ivan, Jeanne
2005: Dennis, Katrina, Rita, Stan Wilma
2007: Dean, Felix, Noel
2008: Gustav, Ike, Paloma
2010: Igor, Thomas
2011: Irene

2006-ban és 2009-ben nem kellett egy nevet sem levenniük a listáról. Az idei évben a következő nevekből válogathatnak a „viharkeresztelők”: Andrea, Barry, Chantal, Dorian, Erin, Fernand, Gabrielle, Humberto, Ingrid, Jerry, Karen, Lorenzo, Melissa, Nestor, Olga, Pablo, Rebekah, Sebastien, Tanya, Van and Wendy.

Voltak, akik beintettek a hurrikánnak

Sandy: félmeztelenül alázták a drámai tudósítót >>>

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.