A BDO szerint csak így teljesítheti a kormány

Munkahelyek szűnhetnek meg a bérkompenzáció miatt?

Bizonyos szektorok munkáltatói munkakörök összevonásával, tehát pozíciók, munkahelyek megszüntetésével tudják majd teljesíteni a kormány által a jövőben, rendeletben előírt béremelést a munkaügyi és pénzügyi tanácsadással is foglalkozó BDO Magyarország Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft. szerint.

2011.06.20 19:09MTI

A kormány 2012-től rendeletben határozná meg a bruttó 300.000 forint alatti munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelést - ezt tartalmazza a Rogán Antal (Fidesz) és képviselőtársai által benyújtott törvényjavaslat "Az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző egyes törvények módosításáról".
   
A munkabéremelést nem teljesítő cég a jogsértést megállapító jogerős határozattól számított két évig nem indulhat közbeszerzési eljáráson ajánlattevőként, és a központi költségvetésből, valamint elkülönített állami pénzalapokból származó támogatásban sem részesülhet.
   
A BDO közleményében hangsúlyozza: a törvényjavaslat új hatásköri szabályokat delegál a munkaügyi ellenőrzésekhez. Ezek a bruttó 300.000 forint alatti munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés vizsgálatára vonatkoznának, amelyet a jövőben minden egyes munkaügyi ellenőrzés során, hivatalból le kell majd folytatni. Ha az ellenőrzés során megállapítják, hogy nem történt meg a kompenzáció, akkor a hatóság határozatot hoz.
   
"Jó hír, hogy önmagában a kompenzáció elmulasztása nem lesz bírságalap, viszont egyéb munkaügyi szabálytalanságok esetén súlyosbító tényezőként veszik azt figyelembe" - idézi a közlemény Máriás Attilát, a BDO Magyarország munkaügyi szaktanácsadóját.
   
Szerinte komoly visszatartó hatása lesz a közbeszerzésekből és a költségvetési forrásokból való kizárásnak, hiszen ma kevés magyarországi cég engedheti meg magának, hogy évekre kizárja magát az állami forrásokból.
   
Máriás Attila szerint ha elfogadják a szabályozást, annak egyrészt az lesz a következménye, hogy jó eséllyel megszaporodnak azok a panaszbejelentések, melyek az érintettek adóváltozással kapcsolatos bérkompenzációját hiányolják. Erre eddig azért nem volt példa, mert nem volt hatóság, amely hatáskörrel rendelkezett volna – mutatott rá a szakember.
   
A tanácsadó szerint a béremelés kikényszerítése azzal is együtt járhat, hogy bizonyos szektorokban munkakörök összevonásával, tehát pozíciók, munkahelyek megszüntetésével tudják majd teljesíteni a munkáltatók a kormány által rendeletben előírt béremelést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.