A járványveszély miatt a nyakukon maradt

Elégetik az uborkát a macedón termelők

Macedóniában megkezdték a zöldségfélék egy részének megsemmisítését, a macedón kertészek és zöldségtermesztők tegnap 250 tonna uborkát dobtak tűzbe, mert a kólibaktériumos fertőzés veszélye miatt nem tudták kiszállítani a terményt az európai piacra és így a nyakukon maradt.

2011.06.09 11:35MTI

A zöldségfélék megsemmisítése a dél-balkáni országban az elkövetkező napokban is folytatódik. A kertészetekben és veteményesekben ugyanis hozzáfogtak a kénes fertőtlenítésekhez, miáltal a földeken a termények teljesen megsemmisülnek.
   
Noha a Macedóniában termesztett uborkát és paradicsomot - a Németországban kirobbant súlyos kólibaktériumos hasmenésjárvány miatt - szigorú egészségügyi ellenőrzéseknek vetették alá és fogyasztásra alkalmasnak találták, az európai élelmiszer nagykereskedők lemondták az egyébként már lekötött, tehát megrendelt szállítmányokat. A macedón gazdákat emiatt tetemes kár érte.
   
"A zöldségtermesztők elemi csapásként élik meg a keletkező károkat. Mihez kezdjek a 2.000 tonnányi még be sem takarított terménnyel, miközben a raktáraink is megteltek már. Egyetlen rekesznyi zöldségfélét sem tudtunk még értékesíteni az európai piacon" - mondta Georgi Samandov stipi nagyvállalkozó, aki Macedónia egyik legnagyobb kertészetének a tulajdonosa. "A kár már most meghaladja az egymillió eurót" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.