Bírósági ügy lehet az uborka "meggyanúsításából"

Hasmenésjárvány: dühösek a spanyol termelők

Bírósághoz fordul egy spanyol kereskedő, mert megítélése szerint a hamburgi egészségügyi hatóság gondatlanul járt el, amikor az agresszív kólibaktérium hordozójának a spanyol uborkát nevezte meg.

2011.06.08 17:41MTI

Sabine Pellens, a Frunet nevű malagai zöldség- és gyümölcstermesztő és kereskedő cég ügyvédje szerdán a német hírügynökségnek elmondta, hogy a hamburgi hivatal továbbra sem enged betekintést az ügy hátteréül szolgáló dokumentumokba. Mint mondta, legkésőbb csütörtökön kártérítési keresetet nyújtanak be az egyik hamburgi bírósághoz.
   
A május közepén kitört, németországi hasmenésjárványt okozó EHEC-baktérium hordozójaként első körben a spanyol salátauborkát jelölték meg a német hatóságok, később azonban kiderült, hogy az importált zöldség esetében nem ugyanarról a baktériumtörzsről van szó, mint ami a megbetegedést okozza.
   
Amennyiben beigazolódik, hogy a hamburgi egészségügyi hivatal valóban nem járt el megfelelő körültekintéssel  és nem végezte el az előírt ellenőrző vizsgálatokat az uborkával kapcsolatos első bejelentés előtt, úgy akár milliós nagyságrendű kártérítést is odaítélhet a bíróság a panaszosnak.
   
Az eddig már több mint húsz halálos áldozatot követelő járvány egyre nagyobb bosszúságot okoz a zöldség- és gyümölcstermesztőknek. Az Európai Unió 150 millió eurót ajánlott fel az EHEC-bélbaktérium okozta károk kompenzálására, amit a naponta 4-5 millió eurós veszteséget elkönyvelő német gazdák nem tartanak elégségesnek, mondván, hogy ez kevesebb annál, mint amennyit egyedül Spanyolország követel.
   
A spanyol gazdák sem tudnak napirendre térni a történtek felett. Szerdán Madridban hosszú sorok kígyóztak a mezőgazdasági termelők által idénygyümölcsökkel és zöldségekkel megrakott asztalok előtt, ahonnan ingyen lehetett hazavinni - koktélparadicsomtól kezdve sárgabarackon át egészen a görögdinnyéig - mindenféle vitamindús terményt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.