Megerősödött a tranzit-rendszer

Nabucco: a jogi keretek adottak

A Nabucco Gas Pipeline International GmbH közölte: aláírták a tranzit országok szakminiszterei és a Nabucco Gas Pipeline International GmbH a projekttámogatási megállapodásokat (PSA) szerdán a törökországi Kayseriben, ezzel véglegesítettek a Nabucco-gázvezeték jogi kereteit.

2011.06.08 14:34MTI

A megállapodások kétoldalú jogi egyezmények, amelyek a Nabucco vállalatokra és az egyes tranzit országok kormányaira vonatkoznak. A közlemény szerint a megállapodások jelentős lépésnek tekinthetők a Nabucco-gázvezeték fejlesztésében.
   
A megállapodások megerősítik a tranzit-rendszert az uniós és a török jogszabályoknak megfelelően, védelmet nyújtanak az esetleges diszkriminatív jogszabályváltozások esetén, valamint támogatják a jogi és adminisztratív lépéseket a projekt további megvalósításához. A megállapodások aláírása egyben az egyes országok projekt iránti elkötelezettségét is jelzi - írják a közleményben.
   
A kormányközi megállapodással együtt a projekttámogatási megállapodások aláírása szükséges feltétele a projekt sikeres finanszírozásának. Ezek stabil, hosszú távú szabályozási rendszert teremtenek, amely a nemzetközi hitelezői csoportok által támasztott követelmény volt.
   
Reinhardt Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH ügyvezető igazgatója a közlemény szerint azt mondta: "a projekttámogatási megállapodások aláírása újabb jelentős mérföldkő a projektünkben, és megerősíti partnerségünket a tranzit országok kormányaival.

A szerdán ülésezett először a Nabucco Politikai Bizottság, amelynek feladata a tranzit országok közötti hatékony koordináció biztosítása. A Nabucco a jövőbeli globális energetikai együttműködés szimbóluma; vállalatokat, fogyasztókat, országokat és kultúrákat köt össze, valamint biztosítja az elkövetkező évtizedekre az ellátás diverzifikálását és biztonságát".
   
"A részvényesek elkötelezettek a Nabucco gázvezeték iránt és a projekt eddigi előrehaladása bizakodásra ad okot. Az európai gázigény az elkövetkező évtizedben jelentősen nőni fog, és a Nabucco gázvezeték lesz az elsődleges szállítási mód a Kaszpi-tenger térségének gázszállítói számára.

A szállítókkal jól haladnak a tárgyalások, és a Nabucco iránti érdeklődés napról napra erősödik" - idézték a közleményben Werner Aulit, a Nabucco Irányító Testületének elnökét, az OMV gázüzletágának vezetőjét.

A Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) 2004. június 24-én jött létre a Nabucco-gázvezeték fejlesztésére, megépítésére és működtetésére. A NIC tulajdonosai a Nabucco részvényesei. A vállalat felelős a gázvezeték fejlesztéséért, megépítéséért, működtetéséért, valamint a kapacitás-kereskedelemért és kapacitás-kiosztásért.
   
A Nabucco részvényesei az osztrák OMV, a magyar Mol, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz Holding, a török Botas és a német RWE. Minden egyes részvényes egyenlő, 16,67 százalékos részesedéssel rendelkezik a Nabucco Gas Pipeline International GmbH-ban. A gázszállítási szerződések tárgyalásának lebonyolítása a részvényesek felelőssége.
   
A Nabucco-gázvezeték közvetlenül kapcsolja össze a Kaszpi-tenger térségét és a Közel-Keletet az európai fogyasztói piacokkal. A gázvezeték Törökország keleti határától az ausztriai Baumgartenig húzódik majd, átszelve Bulgáriát, Romániát és Magyarországot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.